Gå til sidens hovedinnhold

Her spiller Automat-Trond

Trond Giske vil la butikk- og kioskeierne bestemme om kommunene skal ha spilleautomater.

Kulturminister Trond Giske (Ap) sier at han ikke vil tvinge uvillige kommuner til å plassere ut de nye, «snille» spilleautomatene fra Norsk Tipping. Det kom fram på en pressekonferanse tirsdag.

- Ingen kan tvinge kommunene til å ta imot, men hvis Narvesen – i Lyngen for eksempel – vil sette opp en spilleautomat, skal de få lov til det, sier Giske til Nettavisen.

Ifølge Giske blir oppsetting av automaten da en privatrettslig avtale mellom Narvesen og Norsk Tipping, ikke mellom Lyngen kommune og Norsk Tipping.

Lyngen er i dag den eneste kommunen hvor det ikke finnes noen spilleautomater.

Dermed er kommunene like langt. De vil fortsatt ikke ha myndighet til å bestemme over hva kioskene skal ha i sine lokaler.

Se video på TV 2 Sumo:- Ingen påtvinges automater

KS sier nei
Kommunenes Sentralforbund (KS) er skuffet over at Giske ikke bøyer av for presset.

- Mange kommuner har ønsket å si nei til Giskes spilleautomater, men det ønsket har han ikke etterkommet. Det registrerer vi. Vi har støttet de kommunene som ønsket å si nei og mener de burde få lov til det, sier informasjonssjef Jørn Ivar Baade i Kommunenes Sentralforbund til Nettavisen.

Giske har møtt stor motstand innad i regjeringen i saken om spilleautomatene. Både ordførere og SV og Sp har uttrykt stor skepsis. Det er ifølge Giske nå en saga blott.

- Når man får en full gjennomgang av denne spillpolitikken, ser man at det er det mest fornuftige og ansvarlige å gjøre, sier Giske.

- Jeg tror folk om et år vil lure på hva det var vi egentlig kranglet om, sier han.

«Snille» spill
Ifølge Giske skal alle gamle spilleautomater bort 1. juli i år. Istedenfor skal det innføres det han kalte «snille spill», som ikke er så aggressive på de som har spilleavhengighet. Disse spillene vil Norsk Tipping kontrollere fullt ut.

De nye spilleautomatene vil være direkte oppkoblet mot servere på Hamar.

- Det vil gi oss en helt annen mulighet for kontroll, sa Giske, og viste til at et spill kan fjernes på sekundet dersom det anses for å være for «slemt».

Det er bevilget 2 millioner kroner til Lotteritilsynet til fjerning av de gamle spillautomatene.

- 12 000 automater skal av markedet og da er vi opptatt av disse ikke skal havne i et illegalt marked, sa Giske.

- Men det vil ikke være ulovlig å eie en slik automat, dersom man har en sær smak for møbler, sa Giske og la til at det da vil være forbudt å spille for penger.

Reklame

Stor oversikt: Årets sommersalg 2021