Gå til sidens hovedinnhold

Her spiller Plumbo ulovlig

Vil anmelde Plumbo for ulovlig «spillejobb» på nett.

Lotteritilsynet mener Plumbos nettspilleautomat er ulovlig og truer med anmeldelse.

Plumbo og plateselskapet Piraya Music inngikk i fjor en avtale med selskapet Red Corp S.A om å lansere og markedsføre en spillautomat på internett i flere europeiske land, deriblant i Norge.

Lotteritilsynet mener denne avtalen er i strid med lotterilovens forbud mot å markedsføre og formidle lotterier som ikke har tillatelse i Norge.

Derfor truer de nå med å politianmelde Piraya Music og Plumbo.

Ulovlig drift
Da automaten ble lansert for blant annet det norske markedet i løpet av 2012, fikk den omtale i flere ulike medier. Spillautomaten er en kombinert musikk- og pengespillautomat hvor du kan høre bandets musikk samtidig som du satser penger.

I august i fjor sendte Lotteritilsynet et brev til Piraya Music der selskapet ble orientert om regelverket for pengespill i Norge.

Bandet Plumbo trådte for alvor inn i offentligheten under utdelingen av Spellemannsprisen i fjor, da vokalist Lars Erik Blokkhus kalte prisutdelerne fra bandet Madcon for «mokkamann».

Uttalelsen skapte stor furore, men de to bandene har skværet opp, og samarbeidet musikalsk i ettertid.

«Det er ulovlig å markedsføre, formidle og tilby lotterier og pengespill på Internett uten at det er gitt tillatelse til dette. Medvirkning til dette er også ulovlig.», skriver tilsynet i brevet til selskapet.

Delta i debatten i kommentarfeltet under artikkelen!

I flere brev mellom tilsynet og plateselskapet diskuterer partene om Plumbo kan holdes ansvarlig for at selskapet som markedsfører automaten bryter norsk lov.

Lotteritilsynet skriver i sitt siste brev til selskapet:

«Plumboautomaten er en spillautomat som tilbys på Internett. På internettsidene der spillet tilbys er det mulig å overføre penger til en spillekonto. Fra denne kontoen kan spilleren foreta innskudd til spill på Plumboautomaten, med mulighet for å oppnå gevinst. Vinneren blir kåret helt eller delvis tilfeldig.»

Selskapet Red Corp som driver spillautomaten for bandet har ikke tillatelse til å tilby pengespill i Norge, kun lisens til å tilby pengespill over Internett fra myndighetene i Costa Rica. Tilsynet påpeker at sidene hvor automaten er tilgjengelig har norsk språk og retter seg mot det norske markedet. Det legges også til grunn at Plumbo i første rekke har sitt publikum i Norge og at markedsføringen av bandet og Plumboautomaten er rettet mot det norske markedet.

- Må stanse all markedsføring
Det påpekes også at både Piraya Music og Plumbo har et selvstendig ansvar for å overholde norsk lovgivning.

- Jeg har egentlig ikke lagt meg så veldig mye opp i det, vi sa jo ja til å bli med på dette, uavhengig av om vi tjener penger på automaten. Vi i Plumbo så bare dette som en mulighet til å vise oss frem på sosiale kanaler, sier Lars Erik Blokkhus til Nettavisen.

Blokkhus håper nå at bandet unngår politianmeldelse.

- Dette er jo selvfølgelig ikke noe hyggelig, så vi må jo håpe at det ikke skjer. Da må vi nesten bare avvikle hele greia, sier vokalisten.

Både selskapet og bandet har fått varsel fra Lotteritilsynet om at de vil vurdere å gi følgende pålegg:

«Piraya Music og bandet Plumbo må umiddelbart stanse all medvirkning til markedsføring og formidling av Plumboautomaten. Piraya Music og bandet Plumbo må avslutte avtaleforholdet med Red Corp S.A som gjelder markedsføring og formidling av Plumboautomaten mot det norske markedet.»

Lotteritilsynet vil vurdere å politianmelde Piraya Music og medlemmer av bandet Plumbo for overtredelse av lotteriloven.

- Har registrert at den eksisterer ennå
Steinar Mjøs, jurist og rådgiver i Lotteritilsynet har ført saken mot Piraya Music og Plumbo. Han viser til sakens dokumenter, hvor selskapet og bandet har fått en frist for å avvikle spillevirksomheten.

I sitt siste svar til Lotteritilsynet skriver Henning Hoel Eriksen i Piraya Music at merkenavnet «Plumboautomaten» ikke lenger eksisterer. Han mener derfor at bandet ikke lenger har sin egen spilleautomat på nettet som kan knyttes til Plumbo.

- Automaten finnes ennå lett tilgjengelig på internett, hva har det å si for saken?

- Vi har registrert at automaten eksisterer ennå, vi vil vurdere det nærmere i et møte vi skal ha innen kort tid. Lotteritilsynet har ennå ikke fattet noe vedtak. Først skal vi se på eventuelle endringer de har gjort, før vi kontakter dem direkte for å se om de har andre opplysninger, også om automatens eksistens, sier Mjøs til Nettavisen.

Også en rekke andre spilleautomater som retter seg mot det norske markedet er tilgjengelige på internett. Disse er utenfor Lotteritilsynets myndighet.

- Hvorfor er denne automaten ulovlig mens andre spilleautomater som retter seg mot det norske markedet er lovlige?

- Regelverket og den faktiske situasjonen på pengespillmarkedet i dag er slik at mange spilleautomater blir levert over internett, også Plumboautomaten. De aller fleste slike selskaper drives fra utlandet, men når norske aktører som er bosatt og etablert i Norge medvirker i drift av spill vil de ligge innenfor norsk jurisdiksjon og rammes av det norske regelverket, forklarer han.

- Vil dere nå anmelde Piraya Music og Plumbo?

- Det kan jeg ikke kommentere før vi har sett på saken igjen. Da vil vi eventuelt fatte det vedtaket vi har varslet om og vurdere politianmeldelse, sier Mjøs.

- Problematisk med internett
Henning Hoel Eriksen, daglig leder i Piraya Music sier han har fått beskjed fra Lotteritilsynet om at de vil komme med et pålegg selskapet må rette seg etter.

- Vi vil rette oss etter det de sier er i strid med lotteriloven, vi ønsker ikke å bli politianmeldt og være på kant med loven, sier han til Nettavisen.

- Du skriver i ditt svar på vegne av Piraya Music og Plumbo at automaten er fjernet. Jeg finner den på internett. Hvorfor det?

- Det er det som er problematisk med internett, at det er utenfor vår kontroll. Vi gjør alt vi kan for å trekke tilbake navnet Plumboautomaten, men når det først er sluppet en gang er det vanskelig å kontrollere hva som ligger ute. De vi har samarbeidet med på dette prosjektet har fått beskjed om å tilbakekalle alt som har med det navnet å gjøre, sier Eriksen og legger til:

- Lotteritilsynet er jo et offentlig myndighetsorgan vi bare må rette oss etter. Om jeg mener dette er rimelig eller urimelig spiller ingen rolle, vi må rette oss etter norsk lov.

Reklame

Enormt salg på alt du trenger til løping

Kommentarer til denne saken