Gå til sidens hovedinnhold

Her sprenger de E18-brua

100 kilo sprengstoff fikk E18-brua til å falle. Se bilder.

Den ødelagte Skjeggestad bru på E18 i Holmestrand ble sprengt ved 14-tiden lørdag.

Sprengningsoperasjonen ser så langt ut til å være vellykket. Da røyken hadde lagt seg, lå halve løpet nede, hvilende på løpets ene landpunkt i den andre enden.

Les saken i Tønsbergs Blad her

- Dette ser ut til å ha gått veldig bra, sier prosjektleder Arvid Veseth kort tid etter ifølge NTB.

Det er deler av den sørgående brua som ble sprengt. Frykten på forhånd var at det nordgående løpet skulle bli ødelagt da den kraftige salven gikk av, men det ser ut til å ha gått bra, viser TV-bildene.

Håpet er at den nordgående brua ganske snart kan ta unna trafikken forbi stedet. Hvor fort det kan skje, kan Statens Vegvesen ennå ikke svare på.

Arvid Veseth anslår at det kan ta rundt halvannet år før en ny sørgående bru står ferdig. Enten må brua bygges helt opp fra grunnen, eller så kan det brukes søyler og fundament fra det som står igjen av brua, opplyser prosjektlederen.

Finn en annen kjørerute dersom du har planer om å ferdes på disse veiene denne helgen:

  • Fylkesveg 314 Holtungvegen er stengt i sikkerhetssonen ved Skjeggestadbrua 300–500 meter unna til klokken 13.00 søndag.
  • Fylkeveg 755 Sørbyvegen er stengt ved sikkerhetssonen ved Skjeggestadbrua til klokka 16.00 lørdag.


LES OGSÅ: Sånn skal de sprenge brua

Slik skjer sprengingen

Selve sprengingen var planlagt til lørdag klokken 14.00, etter at operasjonen ble utsatt tidligere i uken. Den ble utsatt ti minutter, ifølge NTB fordi en person hadde forvillet seg inn i sikkerhetssonen. Klokka 14.10 gikk salven av.

Skjeggestadbrua hviler på sju søyler. Planen var at halve brua, den ødelagte delen, skulle sprenges bort fram til den midterste søylen og at det skulle skje i én sprengning.

Plastisk sprengstoff ble brukt ved bruddet på midten av brua, mens vanlig sprengstoff ble ladet ved søylen ved siden av, samt nest ytterste søyle.

Slik var Statens vegvesens tidsplan for sprengingen:

■ 13:50 Armering av sprengsalven, som består av 100 kilo sprengstoff.

■ 13:59 Signal for sprenging

■ 14:00 Sprenging

■ 14:01 Signal etter sprengning

■ 14:15 Kontrollgruppen gjør en sikkerhetsvurdering av anlegget.

Det høyeste fallet skjer ved bruas midtre del, som ligger 20 meter over bakken, ifølge kommunikasjonssjef Lars Helge Rasch i Statens vegvesen region sør.

Dyne med lecakuler

Rasch skisserte før sprengningen to mulige fallgruver under operasjonen:

■ Brua faller ikke ned som planlagt.

■ Nordgående løp får skader.

– Det viktigste nå er å få vekk de skadde brudelene slik at grunnen ikke får mer juling enn nødvendig. Vi har kontroll på det så langt vi kan, kommenterte Rasch på spørsmål om den ustabile grunnen under Skjeggestadbrua.

Under forberedelsene ble det blant annet lagt ut en dyne av lecakuler under Skjeggestadbrua for å dempe fallet.

Les også:Arbeidet i forkant har vært mer krevende enn først antatt.

Trafikken skal etter planen settes på det nordgående løpet, men det vil ikke skje før byggingen av nytt sørgående løp har startet, opplyser Rasch.

Til uka starter granskningen av hva som forårsaket jordraset som satte Skjeggestadbrua ut av spill 2. februar i år.

Flyforbud hele helgen

– Kun luftfartsaktivitet som er en del av operasjonen er tillatt, meldte Statens vegvesen i en pressemelding i forkant.

Det blir forbudt å fly under 1.500 fot, altså drøye 470 meter, over havet innenfor en radius på en halv nautisk mil, det vil si 925 meter, fra Skjeggestadbrua i Holmestrand denne helgen.

Det har Luftfartsmyndigheten bestemt etter en henvendelse fra Vestfold politidistrikt. Forbudet gjelder all type luftfartsaktivitet.

Forbudet gjelder i perioden fredag 20. februar klokken 18.00 og fram til samme klokkeslett søndag 22. februar 2015.

Se flere saker i tb.no her


Sendte sprengingen direkte

Brua har et løp i hver retning, og det er det sørgående løpet som må fjernes etter at brua knakk sammen da leirgrunnen raste under en av brupilarene 2. februar. Ingen personer kom til skade i hendelsen, men brukollapsen førte til at E18 måtte stenges i begge retninger.

Vegvesenet hadde leid inn et eget firma for å filme sprengningen fra et ubemannet minihelikopter, en såkalt drone – og sprengningen ble i tillegg formidlet pådirekteoverføring via NRK.

Reklame

Nå kan du trene med Norges beste trenere hjemme i stua