Gå til sidens hovedinnhold

Her sprenger Forsvaret båten til himmels

Se videoen.

HTML EMBED

SE VIDEO: Natt til onsdag avfyrte Forsvaret for første gang en Naval Strike Missile (NSM) med skarpt stridshode fra et marinefartøy.

(AN.no): Natt til onsdag avfyrte Forsvaret for første gang en Naval Strike Missile (NSM) med skarpt stridshode fra et marinefartøy.

Missilet ble avfyrt mot den utfasede fregatten KNM Trondheim i rakettskytefeltet utenfor Andøya.

- Dette er en teknisk evalueringsskyting som vil gi oss verdifulle data i det videre arbeidet frem til NSM overleveres til Sjøforsvaret, forteller prosjektleder Stig Klynderud i Forsvarets logistikkorganisasjon (FLO) i en pressemelding.

- Det nye sjømålsmissilet er et svært høyteknologisk missil, og nattens evalueringsskyting var første skyting med skarpt stridshode fra et marinefartøy. Skytingen gikk som planlagt, sier Klynderud.

Evalueres

FLO skal gjennomføre i alt 8 missilfyringer, men dette er den eneste som gjennomføres med skarpt stridshode i evalueringsprogrammet. Resultatene blir analysert og brukt i evaluering av NSM.

De nye sjømålsmissilene representerer en helt ny kapasitet for Forsvaret, og er i bruk av Sjøforsvaret på de nye fartøyene i Skjold- og Nansenklassen. NSM er spesielt tilpasset norske krav og behov, og bidrar til en klar styrking av Norges forsvarsevne, samt en betydelig modernisering av Sjøforsvaret.

Miljøhensyn

I forkant av testskytingen er det gjort forberedelser for å sikre at skytingen ble gjennomført på en forsvarlig måte. Blant annet er målfartøyet grundig rengjort, og alt av oljer og kjemikalier er fjernet.

- Prosjektet har underveis hatt en god dialog med miljøavdelingen hos Fylkesmannen i Troms og med Fiskarlaget Nord, sier Klynderud.

Se flere bilder fra testskytingen nedenfor:

5542

Umiddelbart etter skytingen ble det iverksatt opprydding rundt målfartøyet.

- Vi har hatt havariteam og eksplosiveksperter stående klar for å rykke inn. Skadene på målfartøyet er som forventet, og ryddingen har gått etter planen, forteller Klynderud.

Les flere saker i Avisa Nordland her.

HTML EMBED

SE VIDEO: Natt til onsdag avfyrte Forsvaret for første gang en Naval Strike Missile (NSM) med skarpt stridshode fra et marinefartøy.

Reklame

Kurs: Dette må du vite om bobler

Kommentarer til denne saken