Gå til sidens hovedinnhold

Her tar han en «Komiske Ali»

- Norske kroner skal knuse euroen, mener kroneelsker.

Torsdag var fokuset til finansverden rettet mot sentralbanksjefen i Den europeiske sentralbanken, Mario Draghi. Mange ventet nemlig at han ville annonsere nye krisetiltak, for å bøte på den prekære situasjonen i eurosonen.

Det gjorde han ikke, men han gjorde det imidlertid klart at euroen vil forbli og at det ikke vil lønne seg å satse penger på at euroen skal falle i verdi.

- .....meningsløst å vedde mot euroen

- Euroen er irreversibel. Den forbilr... det er meningsløst å vedde mot euroen. Det er meningsløst å shorte euroen, sa Draghi.

Denne uttalelsen fremstod imidlertid som smått komisk da den kom. Ikke helt ulikt det Mohammed Said al-Sahhaf en gang ble kjent for.

Årsaken skyldes at euroen stupte i takt med at Draghi kom med nye uttalelser, noe som innebar at de som hadde satset på eurofall tjente gode penger.

- Etter at pressekonferansen begynte og det var blitt klart at ECB ikke kom til å gjøre noe nå, falt euroen som en stein. Euro-dollar var ned hele en prosent etter at pressekonferansen var ferdig, skriver makroøkonom Ole André Kjennerud i DnB Markets morgenrapport.

FØLG NETTAVISEN NA24 PÅ FACEBOOK

Dette er en unormalt stor bevegelse så store valutaer seg i mellom. Det var heller ikke bare mot dollaren at euroen ble svekket.

- Mot de skandinaviske valutaene så vi samme tendens, med euro-svenske kronen ned 0,6 prosent og euro-norske kronen ned 0,4 prosent, skriver Kjennerud.

Mange mener at reaksjonene i finansmarkedene torsdag var for kraftige, og fredag styrker både euroen og de europeiske børsene seg igjen.

- Kronen skal slå euroen
Men det betyr ikke at euroen vil fortsette å styrke seg. I hvert fall ikke om man skal tro valutaekspertene i storbanken HSBC.

I en ny rapport pusser tallknuserne, med den globale valutasjefen David Bloom i spissen, støvet av et konkret veddemål, som de mener at kundene bør gå for.

Dette er å satse på at euroen skal svekke seg mot norske kroner.

Anbefalingen ble først gitt den 21. juni, men de mener altså fortsatt at den er like god.

Deres anbefaling går ut på å ta gevinst når euroen står i 7,2020 kroner. Nå koster en euro 7,3747 kroner.

Så langt i år har euroen svekket seg med hele 4,82 prosent mot norske kroner, og tallknuserne til HSBC mener altså at kronen skal styrke seg med vel syv prosent til.

Kroneelsker
David Bloom har i lang tid predikert at den norske kronen er en suveren valuta.

- For meg gir en sterk krone så mye mening. Jeg stiller meg selv dette spørsmålet; dersom gud kom til deg i en drøm og spør om hvordan man kan lage den perfekte valutaen - hva svarer du? spurte Bloom, da Nettavisen NA24 møtte han til «Det store intervjuet».

For han, er svaret enkelt.

- Jeg vil ha overskudd på handelsbalansen, jeg vil ha budsjettoverskudd, jeg vil ha høyt utdannede mennesker, jeg vil ha råvarer og jeg vil ha en økonomi der man tjener penger på råvarer som brukes til sparing for kommende generasjoner. Du kunne ikke kommet på noe bedre. Alt med Norge, sett fra en valutas ståsted, er alt du kan drømme om. Jeg mener den norske kronen er enda mer attraktiv enn sveitsiske franc, fordi Sveits mangler råvarer.

De store valutaene euro og dollar derimot kaller Bloom for «de stygge søstrene».

Les «Det store intervjuet» med David Bloom her: - Derfor vil alle få lavere lønn

Reklame

Manchester City slår lillebror Manchester United søndag

Kommentarer til denne saken