Det globale børsmarkedet våkner i dag til nyheten om at den japanske sentralbanken er i full gang med å senke verdien av landets yen. Det skriver Financial Times.

Det er første gang siden mars 2004 at Japan tyr til intervensjon i markedet. Inngrepet skjer etter at yen tirsdag styrket seg til rett under 83 yen mot amerikanske dollar. Man må hele 15 år tilbake i tid for å finne sist dollaren svekket seg til under 83.

Tatt på sengen
Det globale valutamarkedet er fullstendig tatt på sengen. Årsaken er at japans statsminister Naoto Kan, som tirsdag beholdt jobben sin etter en intern maktkamp i regjeringspartiet, senest mandag utelukket at myndighetene vil gripe inn for å svekke landets valuta.

Etter at det ble klart at Kan beholdt jobben styrket yen seg ytterligere onsdag morgen og én amerikansk dollar sank til 82,88 yen klokken 10.30 japansk tid.

Like etterpå bekreftet sentralbanken at den hadde startet et massivt salg av yen, noe som gir kraftige utslag i markedet. I skrivende stund (14.30 japansk tid - 07.30 norsk tid) noteres den amerikanske dollaren til 84,85 yen. Yen har altså svekket seg med over to prosent mot dollar i løpet av få timer.

Børsen i Tokyo følger opp og har steget med 2,81 prosent få timer før børsslutt onsdag.

Finansminister Yoshihiko Noda har bekreftet overfor media at sentralbanken er i ferd med å ta grep. Det er foreløpig uklart om Japan kjører et enmannsløp eller om det er en koordinert inngripen sammen med USA, Europa og Kina.

Ifølge Financial Times skal Noda ha uttalt at aksjonen er klarert med relevante utenlandske myndigheter.

Flere av japans store eksportører som Honda, Sony, Toyota og Mitsubishi stiger kraftig på Tokyo-børsen som følge av valutasvekkelsen.

Norske eksperter usikre
Her hjemme er valutaeksperter usikker på om den japanske sentralbanken vil lykkes med sin inngripen.

- Sentralbankintervensjoner skjer, med god grunn, sjeldnere enn før. Det skal mye muskler og tålmodighet til for å flytte kursen vekk fra et sted summen av alle markedsaktører mener den bør være, skriver DnB NoR Markets i sin morgenrapport onsdag.

Bankens valutaanalytikere mener imidlertid flere forhold taler i den japanske sentralbankens favør.

- De fleste markedsaktører mener at japanske yen er overvurdert. Vår prognose er at den vil noteres til 95 mot amerikanske dollar om ett år fra nå. I tillegg er det lettere for en sentralbank å svekke valutakursen enn å styrke den siden den kan tilføre markedet ubegrenset med egen valuta, skriver DnB NoR Markets.

Banken minner likevel om at det er markedet som til syvende og sist bestemmer.

- Hvor populært intervensjonen er hos Japans handelspartnere er et betimelig sprøsmål. Som overskuddsland er Japan ett av de landene som ideelt sett bør akseptere en sterkere valutakurs, skriver DnB NoR Markets.