Gå til sidens hovedinnhold

Hevder DNA kan bevise hans uskyld

Henrettes trolig innen tolv dager til tross for at fem jurymedlemmer angrer på dødsdommen.

Henry Skinner er dømt til døden for drap i delstaten Texas. Han hevder selv at DNA-prøver vil kunne bevise hans uskyld. Høyesterett fikk stanset en planlagt henrettelse av mannen tidligere i år, og beordret domstolen til en ny gjennomgåelse av saken.

Men gjennomgåelsen er ufullstendig, og DNA-analysene ble aldri gjennomført. Likevel har delstaten Texas besluttet å henrette amerikaneren innen tolv dager.

- Strider mot sunn fornuft
- Hver person som til syvende og sist blir frifunnet av DNA-bevis, har tidligere blitt funnet skyldig uten enhver tvil av en jury, sier Skinners advokat, professor Rob Owen ved Universitetet i Texas til The Times.

- Derfor strider det mot sunn fornuft å ikke gjennomføre en DNA-test i denne saken, sier han.

Skinner ble dømt for drapet på sin ekskjæreste og hennes to sønner for 16 år siden. Ekskjæresten Twila Busb ble slått i hjel med en øks, mens sønnene ble kvalt og knivdrept.

Skinner hadde blod fra minst to av ofrene på klærne sine. Han ble funnet i et matskap i et nærliggende hus noen timer etter drapene. Det var blodspor til huset som hadde ledet politiet til Skinner. Men Skinner hevder selv at han var bevisstløs på tidspunktet for drapene, etter å ha fått i seg en cocktailblanding av vodka og smertestillende tabletter.

- En annen person på åstedet
Andre DNA-funn på åstedet indikerer at det har vært en annen person i rommet der ofrene ble funnet. Og i forkant av drapene hadde det blitt fremmet påstander om at onkelen til ekskjæresten hadde spanet på familien, samt voldtatt henne ved to tidligere anledninger.

Fem jurymedlemmer har i etterkant av dommen sagt at de angrer på å ha dømt Skinner til døden, mens syv jurymedlemmer har gått offentlig ut og bedt om at det blir gjennomført nye DNA-tester.

Dette er ikke første gang i år at USA blir kritisert for sin praktisering av dødsstraff. Amerikaneren Troy Davis var dømt til døden for å ha skutt og drept en politimann for 20 år siden. Amnesty International hevder det var stor tvil om skyldspørsmålet, ettersom flere vitner hadde trukket sine forklaringer i etterkant.

Likevel ble dødsdommen mot Davis effektuert i delstaten Georgia i september i år.

- Positiv trend i USA
USA gjennomførte 46 henrettelser i fjor. Norske myndigheter er prinsipielt motstandere av dødsstraff, men Utenriksdepartementet hevder det er positive tegn å spore i USA.

- Det vi ser også i USA er at det er flere og flere delstater som innfører moratorium eller slutter å ha dødsstraff som regelverk. Vi har sett etter Troy Davis-saken at det har bidratt til mer diskusjon om bruken av dødsstraff i USA. Det er viktig fordi USA er så viktig symbolsk i kampen mot dødsstraff i forhold til det demokratiet de er, uttalte statssekretær Gry Larsen til Nettavisen i forbindelse med Den internasjonale dagen mot dødsstraff i forrige måned.

Kommentarer til denne saken