Gå til sidens hovedinnhold

Hevder Mattilsynet ga munnkurv

Ledelsen i Mattilsynet skal ha gitt munnkurv til distriktssjefene etter at de første meldingene fra Russland kom om tungmetaller i norsk laks.

Bjørnar Jacobsen som leder Ansatte Veterinærers Forhandlingsutvalg og er seniorrådgiver for Mattilsynet mener boikottsaken avslører problemer med habilitet og manglende faglig tyngde i tilsynet, skriver Dagbladet.

Norske lakseleverandører mottok i desember trusler fra Russland om boikott på grunn av funn av kadmium i fisken.

- Mattilsynet forsøkte å legge lokk på saken, og unnlot å informere internt i egen organisasjon. Distriktsjefer reagere sterkt, men ble pålagt munnkurv, hevder Jacobsen overfor avisen.

Distriktssjefer i Nord-Norge forsøkte i flere e-poster i starten av desember å ta opp hvordan de skulle håndtere situasjonen, men skal ha fått beskjed om å holde seg unna saken. Navnene på leverandørene skulle holdes hemmelig - også internt. Jacobsen mener også at Russland kan ha rett i sine anklager, og mener Mattilsynet ikke gikk tilstrekkelig tungt inn i saken for å undersøke de faktiske forholdene.

Mattilsynets administrerende direktør Joakim Lystad avviser anklagene. Han opplyser at årsaken til at distriktskontorene ble bedt om å vente med å offentliggjøre navn på leverandørene, var at verdiene russerne oppga ble regnet for umulig å oppnå.

Reklame

Sommerens kuleste badeflåter

Kommentarer til denne saken