Gå til sidens hovedinnhold

Hijab-klager mot dansk programleder

Dansk tv opplever en klagestorm fordi en programleder bruker hijab i en nytt aktualitetsprogram. Midt-Østen jubler.

Den danske tv-kanalen DR2 har laget et nytt aktualitetsprogram kalt «Asmaa og Adam». To episoder av åtte har blitt sendt, og kanalen har mottatt en storm med henvendelser fordi den kvinnelige programlederen Asmaa Abbol Hamid (24) bruker hijab under programmet.

Forhold mellom islam og vesten
Programmet tar for seg forholdet mellom den muslimske verden og Danmark i kjølvannet av de enorme reaksjonene fra den arabiske og muslimske verden etter at Jyllands-Posten trykket Muhammet-karikaturene.

Programmet skal ha en rekke gjester, både religiøse ledere og politikere. Som medprogramleder har Hamid med seg ateisten Adam Holm.

Reaksjonene mot kanalen har ikke kommet fordi selskapet bruker en muslimsk kvinne, men fordi hun bruker hijab. Det har også vært antydninger om at dette er politisk motivert.

- Jeg er ikke enig i det mange sier, at jeg ble valgt til programleder på grunn av at Danmark vil bruke meg i politikk. De valgte meg fordi jeg er kvalifisert og jeg kan dansk og arabisk, og jeg er god til å snakke med andre, sier Hamid til TV 2 Nettavisen.

Imot hijaben
Vibeke Menesh, som leder en organisasjon for kvinners rettigheter, reagerer kraftig på saken.

- Vi er ikke imot henne, men vi ønsker ikke at noen bruker religiøse symboler på tv, enten det er muslimer, kristne eller jøder. Vi tror at alle kan leve i fred her, men journalister har behov for vise hvilke hvilken religion de hører til, og nå bruker de Asmaa for å vise dette, sier Menesh til TV 2 Nettavisen.

Redaksjonssef for Danmarks tv, Arne Notiken, tar ikke til seg kritikken som har blitt rettet mot kanalen.

- Muslimske kvinner med hijab er en del av det danske samfunnet, og vi må ta dette med, sier han.

Midt-Østen positiv
I Midt-Østen har saken blitt viet stor oppmerksomhet, og 50-60 aviser, samt en rekke tv-stasjoner har tatt nyheten i mot på en god måte, og synes den later til å forbedre forholdet Danmark har med den muslimske verden.

Reklame

Her får du munnbind levert helt hjem

Kommentarer til denne saken