Gå til sidens hovedinnhold

Hillary på kanten av stupet

Obama-bølgen ruller videre, og i natt knuste han Hillary på Hawaii og i Wisconsin.

(YEYE): I natt ble det avholdt nominasjonsvalg på Hawaii og i staten Wisconsin, og ikke overraskende måtte Hillary Clinton nok en gang se seg slått av den umåtelig populære Barack Obama.

På hjemmebane
Dette er Obamas tiende seier over Clinton, og den tok han på hjemmebane. Obama er nemlig født og oppvokst på den eksotiske øyen.

I følge nyhetsbyrået AP var valgdeltakelsen rekordstor, selv om Hawaii bare sender 20 delegater til Demokratenes store landsmøte som avholdes i slutten av august.

- Den forandringen vi ønsker er fortsatt måneder og mil frem i tid. Men det kommer til å kreve mer enn å bare holde taler..Det kommer til å kreve noe mer. For problemene vi har i USA i dag er ikke at det er mangel på gode ideer, men at Washington har blitt et sted hvor gode ideer dør hen, sa Obama i natt.

Etter gårsdagens valg leder dermed Obama med 1.301 delegater mot Clintons 1.239. Og valgresultatene fra Hawaii og Wisconsin kan neppe oppleves som noe annet enn et kritisk slag i ansiktet for Hillary Clinton, som i det siste har foretatt flere endringer i valgkampledelsen sin.

Hillary i krise
Hillary Clinton er med disse valgresultatene satt i en krisesituasjon. Etter at det ble ansatt ny valgkampleder har Obama-trenden fortsatt ikke snudd, og det kan dermed begynne å se mørkt ut for den tidligere førstedamen. Det kan også virke som om Clinton synes det er for tøft å snakke om tapene sine. For tredje valgnatt på rad har Clinton unngått å nevne tapene sine, og hun har heller ikke gratulert Obama med sine seire, skriver CNN.

For å henge med videre, må Clinton vinne stort i Texas og Ohio 4. mars.

Obama tv-favoritt
At media har mye å si for hvordan en politiker oppfattes, er det liten tvil om. I går fikk Hillary Clinton merke at tv-kanalene åpenbart ikke er storfan av henne. Midt under hennes valgtale etter at resultatene fra Wisconsin var klare, valgte de store tv-kanalene å bryte henne av og gå over til Barack Obamas tale i Houston, Texas.

Fra dødt løp til favoritt
For to uker siden ble den mye omtalte «Supertirsdagen» avholdt. Da ble det dødt løp mellom Clinton og Obama. Nå har altså Obama overtatt den ledende posisjonen på demokratisk side, men det betyr ikke at Obama kan lene seg tilbake og slappe av. Konkurransen fra Hillary er fortsatt sterk.

- Vil være stolt av presidenten
På bloggen The Daily Dish har en 21 år gammel jente skrevet at hun har en forklaring på hvorfor Obama gjør det så bra blant ungdom.

- Det er en åpenbar grunn til at ungdom støtter Obama, og det er fordi vi føler at Obama endelig kan vise oss hva det menes med å være stolt av presidenten vår. Folk på min alder er for unge til å huske Bill Clinton. Alt vi har er George W. Bush. Vi forbinder presidentembetet med ignoranse og idioti, skriver hun på bloggen.

Den 21 år gamle jenta ble Obama-fan etter å ha deltatt på et valgmøte i

Vinner hos alle
Obama gjør også kunststykket å hente inn flere velgere fra velgergrupper han tidligere ikke har gjort det så sterkt i. Ved valget i New Hampshire fikk Obama bare 38 % av hvite menns stemmer. I gårsdagens valg i Wisconsin fikk Obama derimot hele 62 % av stemmene til hvite menn. Også blant kvinner og eldre mennesker er Obamas oppslutning økende.

Mer fra Yeye: Gå til forsiden her

Du kan se mer om hvordan de ulike velgergruppene fordeles mellom kandidatene her:

214718

Reklame

Nå: Gjør et kupp på alt du trenger til løpeturen