Mandag lanserte WWF-Norge en sjømatguide som plasserer reker fra Nordsjøen og Skagerrak på listen over «nei-mat» med andre arter som hai, skate og sverdfisk.

- Dette er jo hinsides enhver fornuft! De vet tydeligvis ikke noe om dette i det hele tatt, raser rekefisker Harald Kristoffersen, som mener WWF ikke er helt på nett når det gjelder reker.

Les også: Advarer mot rekespising

Sjømatguiden utgis i en rekke land, og har tre ulike fargekoder; grønn, gul og rød. Reker har fått fargekode rød ettersom tall fra det internasjonale havforskningsrådet (ICES), viser at rekebestanden svekkes og dumping av småreker øker.

- Denne dokumentasjonen hadde det vært moro å se. Jeg tror dette er en populistisk måte å bringe fram WWF på, det har vi sett før. Hadde de gått på torsk så hadde jeg muligens sagt at 'jo, kanskje vi trenger en annen type forvaltning'. Men reka har en tendens til å bli borte og komme igjen, uavhengig av hvor mye man fisker, sier Kristoffersen til Nettavisen.

Han understreker at reka har en veldig kort livssyklus, så man kan ikke vente for lenge med å fiske de.

Bærekraftige reker

- WWF har også et ufravikelig krav om at rekefiskere skal ta i bruk sorteringsrist i alle områder det fiskes reke for å spesielt hindre bifangst av truede arter. Dette kravet er ikke innfridd. Dumpingen av småreker øker også stadig i rekefisket. Derfor ber vi alle styre unna reker som er fisket i Nordsjøen og Skagerrak, og heller velge bærekraftige reker fra Barentshavet, sier WWFs fiskerirådgiver Lars Andresen.


Kristoffersen, som er 12. generasjons fisker, reagerer kraftig på dette.

- Dumping av småreker er ulovlig og det er nå en ting, men jeg har selv tråla Barentshavet fra helt tilbake på slutten av 70-tallet. Hvis de mener at reka er bedre forvaltet i Barentshavet enn i Nordsjøen og Skagerak, er de jo helt på jordet. Mild sagt. Jeg husker jo hvordan japanerne var ute etter den største reka til sushien, men hvor ble det av resten?


Kjøper reker som før

Selv om WWF fraråder folk å spise reker, selger Fiskeriet på Youngstorget i Oslo reker som vanlig.

- Dette tar nok ikke knekken på rekesalget, sier fiskeansvarlig Jesper Brandstorp hos Fiskeriet.

De mottok allerede fra morgenen av flere store ordre på reker.

- Jeg stoler på fiskerne hvis de sier det ikke er noen fare. Det er levebrødet deres. Om de hadde vært redde for jobbene sine så hadde det vært en annen sak. Men jeg tror at folk kommer til å kjøpe mye reker i sommer, sier Brandstorp.

Og det kan de gjøre med god samvittighet, ifølge rekefisker Harald Kristoffersen.

- Som kjent er rekene i Oslofjorden og Skagerak Norges beste. Kortreist, miljøvennlig og ferske, sier han.