DN-journalist Mina Ghabel Lundes skrev i en kronikk 2. mai om «Hemmelig kvinnekalas».

Les kronikken her

I sentrum står «Den Selskapelige Diskusjonsforening» – et kvinneforum på Facebook, kun for kvinner, hvor du blir medlem etter å ha blitt vervet av et eksisterende medlem.

Forumet teller i dag over 3000 medlemmer.

- Feilaktig bilde
Administratorene Maria Gossé og Ida Warholm Bjørken av gruppen gikk i rette med Ghabel Lunde denne uken, med kronikken «Bak forhenget».

De hevder Ghabel Lunde gir et feilaktig bilde av forumet.


- Jeg er kjent med hetsen
Etter at Ghabel Lunde selv meldte seg ut, kjenner Nettavisen til at hun selv har blitt hetset i forumet.

- Hvordan opplever du å selv bli rammet fordi du tar opp dette temaet?

- Jeg er kjent med det, men ønsker ikke å si noe om det. Det jeg synes er interessant, er hva som sies offentlig, sier hun til Nettavisen.

«Kan vi bare la være?»
En av kvinnene i forumet skriver om den interne diskusjonen rundt Ghabel Lunde:

«Kan vi bare la være å diskutere en kvinne som har forlatt forumet nå? Ghabel Lunde ba om åpen debatt. Ta heller diskusjonene med henne i avisa el på twitter. Om noen skal dra inn en gammel PFU-dom på henne, gjør det i offentligheten. Men ser egentlig ikke poenget. Det var MGL sin tekst i DN som var utgangspunkt her, intet annet.»

- Hekseprosess
En annen reagerer slik:

«Dette begynner å minne om en hekseprosess der det eneste formålet er å få heksa brent på bålet. Er dette virkelig grei oppførsel? Er det grei debattetikette? Er det å være saklig? Selskapelig?»

- Skille mellom fakta og følelser
En tredje kvinne maner til å skille mellom fakta og følelser:

«Det kan kanskje være nyttig for alle selskabsløvinner å holde tungen rett i munnen og fingrene våkne på tastaturet og veie sine ord i lys av saklighet og fakta, og forøvrig la det gå sport i å gjøre det veldig tydelig når vi argumenterer ut fra hhv fakta eller ut fra følelser (som ikke alltid er samme sak eller samme argument). Det tjener oss alle, tror jeg.»

- Menn rammes hardt og kan ikke ta til motmæle
- Det mest alvorlige er at alle de menn som det i dette forumet fremsettes meninger, beskyldninger, antagelser og i mange tilfeller – direkte personangrep – mot, som i kraft av sitt kjønn, verken ser det – eller kan ta til motmæle, sier Ghabel Lunde – og fortsetter:

- Mange av de temaene som tas opp, er knyttet til aktuelle samfunnsspørsmål – ikke til det å være kvinne.

- Ønsker debatten velkommen
Ghabel Lunde sier at hun meldte seg ut etter å ha vært med i forumet i 2-3 måneder.

- Jeg synes det er viktig at vi diskuterer slike forum – i det offentlige rom. I dag er mer enn 3000 kvinner med, fra alle samfunnslag – men også et titalls profilerte kvinner, som i dag daglige opptrer i det offentlige ordskiftet. Klart dette er interessant, sier hun.

- Reagerer sterkt
Administrator av forumet, Maria Gossé, har et annet syn:

- Jeg reagererer sterkt på Ghabel Lundes beskyldninger om at medlemmene av Den Selskapelige Diskusjonsforening hetser menn. Det som diskuteres i forumet, er offentlige uttalelser fra både kvinner og menn, ikke personene som sådan. Diskusjonene er i all hovedsak saklige og nyanserte, og hvis noen allikevel kommer med useriøse personangrep blir disse slått ned på av både administratorer og meddebattanter. Vi jobber kontinuerlig med å dyrke frem en god debattkultur, sier hun til Nettavisen.

Hun legger til at:

- Siden Ghabel Lunde bruker en helside i Dagens næringsliv til å stemple de 2600 medlemmene av forumet som konspiratoriske mannshatere, har kronikken hennes naturlig nok blitt gjenstand for mye kritikk. Men hun har også fått mange støttende kommentarer og ros for at hun aktualiserer hvor viktig det er at nettdebatter føres på en ordentlig måte.

- Vil ikke åpne for menn
Administratorene forklarer i sin kronikk hvorfor gruppen er forbeholdt kvinner slik:

«Men hvorfor er det lukket for menn?

Utgangspunktet for gruppen er en felles undersøkelse av hvordan det å være kvinne påvirker våre liv. Dette er gruppens sentrale, og eneste, tema.

Vi vil snakke om kvinnelig identitet. Og dermed også om alt fra stereotypier, mensen, forventninger, representasjonen av kvinner i mediene, morsrollen, voldtekt, likestilling, menskopp, feminisme, flink pike-syndromet og prevensjon, til kvinnelige artister, kvinners vold mot menn, bøker, seksuell trakassering, graviditet, historie, normer, abort og alt imellom.

Det betyr ikke at vi synes andre temaer er mindre interessante. Det betyr heller ikke at vi mener menn er mindre interessante samtalepartnere enn kvinner. Vi tror og håper at de som deltar i forumet også diskuterer på andre arenaer, om andre temaer og med medmennesker av begge kjønn.»