(NTB/Nettavisen): Med 60 mot 39 stemmer vedtok Senatet å åpne for full debatt om forslaget om helsereform som ble lagt fram tidligere i uka.

Demokratene greide å mobilisere alle sine 60 senatorer til å stemme for fortsatt behandling under den viktige avstemningen lørdag kveld. En av de 40 republikanerne unnlot å stemme.

Det hvite hus omtaler avstemningen som historisk.

- Kveldens historiske avstemning bringer oss et steg videre med å avslutte forsikringsselskapenes misbruk, avvikle spiralen på helsekostnader, sørge for stabilitet og trygghet for de med helseforsikring, samt styrke kvaliteten for dem som ikke har det, sier talsmann for Det hvite hus, Robert Gibbs, i en uttalelse.

Betydelig seier
Avstemningen er en betydelig seier for flertallslederen Harry Reid, som har jobbet utrettelig for å ferdigstille forslaget og få alle demokratene om bord. Hadde han mislykkes, ville hans gjenvalg som senator i Nevada stått i fare.

Representantenes hus klarte så vidt å vedta sin egen versjon av helsereformen tidligere denne måneden.

Hensikten med reformen er å sikre helsetjenester for millioner av amerikanere som mangler helseforsikring, og den vil trolig bli den mest omfattende endringen i USAs helsesektor dersom den til slutt blir godkjent og signert av presidenten.

Helsereformen har vært Barack Obamas største prioritet på hjemmebane.

Vil møte mye motgang
Men den videre behandlingen av helsereformen vil naturligvis møte mye motgang fra Republikanerne.

- Det amerikanske folket ber oss om å stanse dette lovforslaget og vi vil gjøre alt i vår makt for å hindre at denne reformen inntrer som lov, sier Republikanernes Senatsleder Mitch McConnell.

I forkant av avstemningen var det knyttet stor spenning til spesielt tre demokratiske senatorer. Ben Nelson, Blanche Lincoln og Mary Landrieu var spesielt skeptiske til forslaget om å opprette et offentlig helsetilbud i konkurranse med de private forsikringsselskapene.

Og det var derfor gledelig for Demokratene at de tre valgte til slutt å stemme for videre behandling av det omfattende lovforslaget.

Dersom lovforslaget til slutt blir vedtatt i Senatet, må det likevel gjennomføres en ny avstemning i Representantenes hus ettersom forslagene i de to kamrene varierer på en del punkter.