Gå til sidens hovedinnhold

Hit går sykkelferien i sommer

Norges flotteste sykkelturer er kåret.

Flere satser på ferie i Norge denne sommeren, og noe billigere enn sykkelferie finnes ikke.

- I tillegg bør Norge nytes i lange drag, og til det er sykkelen utmerket, sier Bjørn Moholdt, redaktør i magasinet Reiser og ferie.

Kåringen de nå presenterer er et samarbeid med Syklistenes Landsforening (SLF).

Her er landets 10 flotteste sykkelturer:

1. Rallarvegen (Hordaland/Sogn og Fjordane)
Strekning: Geilo–Voss

- Vi kommer ikke utenom Norges mest populære sykkelvei. Den 210 kilometer lange reisen er et must både for nybegynnere og mer erfarne. Husk å sjekke snøforholdene, og ta med vanntett fottøy. Mange starter enten på Haugastøl eller Finse, og sykler vestover mot Kleivagjelet og ned til Flåm.

2. «Himmelblå» Kystriksvei (Nordland)
Strekning: Brønnøysund–Sandnessjøen–Brønnøysund

- Langs Helgelandskysten ligger Norges største skjærgård, bakteppe for serien «Himmelblå». Turen begynner i Brønnøysund, men ta en avstikker til Torghatten. Hurtigbåten bringer deg deretter via Ylvingen til Vega, som står på UNESCOs verdensarvliste. Ta båt videre til Herøy, der en rekke bruer tar deg videre til Dønna. Fra ferjestedet Bjørn tar du ferge til Sandnessjøen og De syv søstre. Du sykler sørover langs RV 17 til Alstahaug, og tar ferge fra Tjøtta til Forvik. Deretter bærer det langs Vevelstadsundet og ferge til Horn, hvor du har en lett tur tilbake til Brønnøysund.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

.

3. Mjølkeveien (Oppland)
Strekning: Rundtur på Stølsvidda, eller på langs fra Golsfjellet til Fagernes.

- På fjellplatået mellom Valdres og Hallingdal finner du et av landets mest aktive setermiljøer, hvor du kan sykle milevis på flotte fjellveier og ha strålende utsikt til Jotunheimen og Hemsedalsfjella. Området kalles også Stølsvidda, og ligger i 850 til 1050 meters høyde.

4. Dovrefjell og Rondane (Oppland/Hedmark)
Strekning: Hjerkinn-Dovre

- I denne høyfjellsnaturen kan du skue mot Dovre og Rondanes fjelltopper. Spesielt flott er turen gjennom Grimsdalen og dens flotte setergrender. Ta gjerne en avstikker på Snøheimveien inn mot Snøhetta, hvor du også kan se moskus. Fra Hjerkinn går det i lette tråkk langs RV 29, før denne turen fortsetter videre via Folldal og til Fallet, hvor du svinger av mot Grimsdalen og Grimsdalshytta. På den andre siden av fjellet suser du ned til Dovre.

5. Oslofjorden (Østfold/Vestfold)
Strekning: Son–Jeløya–Horten–Stavern

- Fra Sonsveien stasjon svinger du ned til idylliske Son og videre til Moss og herregårdslandskapet ute på Jeløya. Fergen bringer deg over fjorden til Horten, og du følger Kystrute 1. Denne er en del av North Sea Cycle Route, som strekker seg rundt hele Nordsjøbassenget – 6000 km gjennom syv land. Turen går videre til bilfrie Veierland og derfra til Sandefjord, Kaupang og Larvik, før du kan nyte turen til det sommerlige Stavern.

6. Mjøstråkk (Oppland/Hedmark)
Strekning: Lillehammer–Hamar-Gjøvik

- Den gamle hjuldamperen Skibladner binder Mjøsbyene sammen. Det samme gjør Mjøstråkk, som er en skiltet sykkelrute rundt Norges største innsjø. Østsiden er mest interessant, og turen starter naturlig nok i OL-byen. Følg Mjøstråkk til Moelv og Ringsaker, hvor du kan besøke Prøysenstua. Deretter går turen til Brumunddal og følger Mjøsa i vannkanten helt inn til Domkirkeodden og Hamar. Herfra bringer Skibladner deg over til Gjøvik (kun i sommerferien).

7. Jæren (Rogaland)
Strekning: Egersund–Stavanger

- Du følger Nordsjøruta og kan starte fra Egersund eller Ogna på Jærbanen. Turen følger delvis den gamle Kongeveien og du kommer forbi Varhaug gamle kirkegård og ned til Obrestad gamle havn og fyr. Gjør også et stopp på Hå gamle prestegård, og ta av til Friluftshuset og Norges lengste sandstrand, Orresanden. Turen fortsetter forbi Sola til Tananger og den populære Vistestranda, før du ender ytterst på Stavangerhalvøya ved Tungenes fyr.

8. Telemarkskanalen (Telemark)
Strekning: Skien - Dalen

- Her har du valget mellom en hyggetur eller en kraftutfoldelse. Med kanalbåten fra Skien sluser du deg opp og inn i Telemarks steile natur til enden av Bandaksjøen. Tilbake sykler du på mindre trafikkerte veier, inkludert et par skikkelige klatringer, før det går lettere fra Fjågesund. En enklere variant, og som passer for hele familien, er å starte turen fra Lunde – et togstopp på Sørlandsbanen. Derfra kan du sykle den særs trivelige gamleveien til Hogga sluser og Fjågesund, og bli med båten ned de mange slusene til Ulefoss. Tilbake sykler du kulturstien forbi Eidsfoss.

9. Numedal (Buskerud)
Strekning: Geilo (Ånevatn)-Kongsberg

- Her skal du over tre fjelloverganger. Lettere blir det hvis du får skyss til Ånevatn. Da starter du på toppen, og det går for det meste utfor hele veien. Du følger den hyggelige Smådøldalen i flott fjellnatur over til Kirkebygda. Her får du panoramautsyn over Uvdal og Hardangervidda i vest, og kan besøke Uvdal stavkirke. Turen fortsetter til Nore. og derfra på stille parallellveier forbi solsvidde stuer til Rollag, Flesberg og til slutt Kongsberg.

10. Ona fyr og Atlanterhavsvegen (Møre og Romsdal)
Strekning: Molde-Kristiansund

- En av verdens vakreste veistrekninger snor seg fra bro til bro langs kysten av Romsdal og Nordmøre. Og når det ikke er bruer å oppdrive er ferjeturene en opplevelse i seg selv. Først stopp etter Molde er Oterøya, før du svinger over til Midøya og videre til Dryna, Harøya og Finnøya. Helt ytterst besøker du det kjente Ona fyr, en idyll midt i havgapet. Fra Aukra går turen til fiskeværet Bud, et sted med mye spennende historie. Turen avsluttes på Atlanterhavsveien, hvor du sykler i ett med hav og himmel, før det bærer over Averøya til Kristiansund.

(Kilde: Reiser & ferie)

Kommentarer til denne saken