Gå til sidens hovedinnhold

Hjernen reparerer seg selv

Forskerne har skiftet mening og tror nå at hjernen kan reparere seg selv.

De nye funnene kan gi håp for Parkinson-rammede, blant dem Paven. Hjernedelen ødelagt av Parkinsons produserer nemlig overraskende nok nye celler, rapporterer en forskningsgruppe ved Karolinska Instituttet i Stockholm.

Rapporten, trykket i det amerikanske forskningstidsskriftet PNAS, viser at celledelingen ble også stimulert etter et kirurgisk inngrep.

Tidligere trodde man at hjernen ikke i særlig grad kan reparere seg selv, og denne oppdagelsen gir dermed håp om medisiner som stimulerer celledeling kan gi hjelp mot Parkinsons.

Døde celler
Parkinsons er en sykdom der man merker symptomene etter at 60-80 prosent av cellene i substantia nigra, en hjernedel involvert i muskelkontroll, er døde. Pasienten har skjelvinger, får stadig større problemer med å bevege seg og de bevegelsene de har er langsomme. En av 50 nordmenn over 70 år får denne sykdommen.

Sykdommen skyldes mangel på et stoff - dopamin - utskilt av de døende hjernecellene, og blir i dag behandlet med kunstig tilførsel av stoffet. I Sverige har de også i en 15-årsperiode drevet med forsøk med transplantering av hjernevev til pasienter. Disse behandlingene har bare delvis vært vellykket, og Parkinson er forblitt en uhelbredelig sykdom.

Det Jonas Frisén - vinner av den norske Jahreprisen i 2001 - og hans kollegaer har oppdaget er at de celler i substantia nigra som produserer dopamin, faktisk sakte deler seg. Dermed så blir utviklingen av sykdommen en sum av tapet av døende celler og produksjonen av nye. I dag er selvsagt produksjonen av nye celler i en pasient ikke tilstrekkelig.

Rotteforsøk
Oppdagelsen av at nye celler blir produsert, gir håp om at denne celledelingen kan stimuleres. Da kan man minske nettotapet av dopaminproduserende celler, eller kanskje stoppe det helt. En slik stimulering ble sett ved kirurgiske inngrep i rotter, noe som viser at en stimuli er mulig i praksis. Det gjenstår å utvikle medisiner eller metoder til å stimulere celleveksten, men Parkinson-pasienter har nå fått et nytt håp.

Reklame

NÅ: Stort salg på sport og friluft