Gå til sidens hovedinnhold

Hjertelig Nokas-gjensyn

Til tross for at dommens dag nærmer seg med stormskritt, var det tydelig noen som var glad for å være tilbake i rettslokalene onsdag.

LES OGSÅ:Toskas hjelpere for fall

STAVANGER (Nettavisen): Klokken 10 onsdag ble lagmannsretten satt for første gang siden jul. Flere av de Nokas-tiltalte var tydelig spente på hva som venter dem når aktoratet i dag skal starte sine avslutningsprosedyrer.

Se bilder nederst i saken

I motsetning til flere virket Johnny Thendrup, som helt siden pågripelsen har innrømmet å ha vært med på ranet hvor han selv ble skutt i lysken, opplagt og i godt humør da han entret rettslokalene på Forus utenfor Stavanger.

Da han hilste på sin forsvarer, advokat Johnny Veum, gav lente han seg frem og gav mannen som har forsvart ham i over to år, en real klem.

Forbereder juryen
De neste ukene vil juryen måtte svare på hvem av de 13 som er skyldige, før fire jurymedlemmer, sammen med de tre lagdommerne, avgjør hvor strenge straffer de skyldige skal idømmes.

Etter å ha avsluttet bevisførselen onsdag, med noen siste innlegg fra Ikmet Kodzadzikus forsvarere, tok retten en pause for å forberede spørsmålsstililngen til juryen. I et lukket møte diskuterte lagdommere, aktoratet og forsvarere spørsmålene som skal legges frem for juryen.

- Det er bare mindre endringer i forhold til tiltalebeslutningen, sier statsadvokat Arild Dommersnes til Nettavisen, og ønsker ikke å kommentere saken ytterligere før spørsmålene legges frem for lagretten etter lunsj onsdag.

Etter det Nettavisen får opplyst, skal det ikke ha vært stor uenighet om formuleringene på spørsmålene.

Se intervju med statsadvokat Arild Dommersnes på TV 2 Sumo

Kan dømmes for mafia-paragraf
Av de 13 tiltalte, er elleve tiltalt for selve dødsranet. Kun Thomas Oscar Ingebrigtsen og skipperen William Pettersen er tiltalt for medvirkning til grovt ran, noe som innbefatter en langt lavere strafferamme.

Forsvarerne til David Toska, Ridvan Halimi og Johnny Thendrup har tidligere begjært at deres klienter skulle bli fritatt for tiltalte etter straffelovens paragraf 60a, den såkalte mafia-paragrafen. Dette ble imidlertid avslått av lagdommerne onsdag morgen.

Kun Thomas Ingebrigtsen, 27-åringen fra Sandnes, har erkjent straffskyld for paragraf 60a, om deltakelse i en organisert kriminell gruppe. David Toska og Kjell Alrich Schumann er de eneste som har erkjent straffskyld for dødsfølgen.

Retten er nå satt igjen etter en times lunsjpause.

Nettavisen følger rettssaken fra Stavanger.

Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien gratis