BUSAN, SØR-KOREA (Nettavisen): Etter to hektiske dager på toppmøtet om utviklingssamarbeid i Busan i Sør-Korea i forrige uke, avla utviklingsminister Erik Solheim et besøk til den eneste FN-gravlunden i verden. Utviklingsministeren ville sammen med den norske delegasjonen vise respekt for nordmenn som hadde gitt sitt liv under Korea-krigen.

Gravlunden «United Nations Memorial Cementary Korea» er et hellig sted for sørkoreanerne til hyllest for utlendinger som falt i Korea-krigen (1950-1953). Årsaken til at gravlunden er plassert i Busan er fordi det var her sørkoreanerne klarte å presse de nordkoreanske styrkene tilbake.

623 nordmenn tjenestegjorde under FN-kommandoens engasjement i Korea-krigen. Flere av dem tjenestegjorde ved det norske feltsykehuset NORMASH.

Tre av nordmennene vendte aldri tilbake i live etter krigen.

Eneste nordmannen
Den norske 2. maskinisten Reidar Georg Tveit var blant de tre nordmennene som falt under krigen. Han er den eneste nordmannen blant 2300 falne utlendinger som fortsatt hviler på den ærverdige gravlunden.

Tveit var 2. maskinist på et norsk skip som seilte under FN-flagg. Skipet ble angrepet utenfor Busan, og Tveit døde på sykehus i havnebyen i august 1951.

De to andre nordmennene ble også stedt til hvile på FN-gravlunden, men levningene har ved et senere tidspunkt blitt sendt hjem og gravlagt i Norge.

Hviler fortsatt i Busan
Men Tveit hviler fortsatt på den velstelte og ærverdige gravlunden i Busan. Datteren til avdøde Tveit har tidligere uttalt til norske medier at hun ikke vil flytte levningene til sin far hjem til Norge, og at han skal få hvile i fred på gravlunden i Busan.

I Norge er det en nordmann som bærer samme navn som 2. maskinisten.

- Han er min onkel, og jeg er heldig som har blitt oppkalt etter ham. Men jeg har bare sett bilder av ham og hørt mange gode ord fra min far og hans søsken. Jeg er født etter hans død, sier Reidar Georg Tveit til Nettavisen.

Evig takknemlig
Sørkoreanerne er evig takknemlig for den norske innsatsen i Korea-krigen. I gravlundens lokaler henger en plansje med en offisiell takk fra sørkoreanske myndigheter.

«Hjertelig takk, Kongeriket Norge. De forente stater 60 år med vennskap. Året 2010 markerer at det er 60 år siden Korea-krigen brøt ut. Freden, velstanden og friheten som vi verdsetter i dag, er bygget på Norges uselviske offer og bidrag. Korea vil alltid stå i gjeld til dere, og vil fortsette å bygge videre på tilliten og vennskapet mellom nasjonene våre.»

Personalet på gravlunden sørget også for å minne Solheim om hvor takknemlige de var for den norske innsatsen under Korea-krigen. Dette ble også understreket av sjåføren som fraktet den norske delegasjonen til og fra gravlunden.

- Takk for at dere hjalp oss under Korea-krigen, sa sjåføren til nordmennene som hadde tatt turen til den hellige kirkegården.

40.895 døde
40.895 utlendinger falt under Korea-krigen. Det var USA som led de største tapene med 36.492 døde.

Norge har hatt formannskapet i gravlundens kommisjon i tidsperioden 1. november 2010 til 1. november 2011. Kommisjonen er gravlundens styrende organ, og består av de elleve FN-landene som har landsmenn gravlagt her i Busan.

Kronprins Haakon Magnus og kronprinsesse Mette-Marit var på et offisielt besøk til Sør-Korea i 2007. Da avla kronprinsparet et besøk til FN-gravlunden i Busan, hvor de avduket minnesmerket for de tre nordmennene som falt i Korea-krigen.