Gå til sidens hovedinnhold

Hodgson tryller igjen

West Bromwich klarer seg fint med Roy Hodgson ved roret.

Denne saken er en del av våre tips til årets Premier League. Se alle tipsene her.

Fakta:

West Bromwich Albion Football Club (the Baggies)
The Hawthorns (28 003)

West Bromwich Albion Football Club ble stiftet i 1878 og var en de tolv klubbene som startet The Football League i 1888. Byen West Bromwich ligger i den engelske regionen West-Midlands, rett nordvest for Birmingham.

West Bromwich har ett ligamesterskap, men det er snart hundre år siden, sesongen 1919/20. Klubben har faktisk vunnet FA-cupen fem ganger (1888, 1892, 1931, 1954 og 1968), mens Ligacupen er vunnet en gang i 1966. I tillegg har det blitt to triumfer i Charity Shield (1920 og 1954).

Klubben hadde sin lengste periode på øverste nivå i perioden 1949 til 1973, men var også på øverste nivå sammehengende fra 1986 til 2002, så det er uten tvil en svært tradisjonsrik klubb. Inneværende sesong lagets andre på rad i Premier League, det siste tiåret har stort sett vært preget av opp- og nedrykk.

Plassering i fjor: 11

Hjemmeside:http://www.wba.co.uk

Supporterklubb i Norge:http://www.baggies.no

Overganger:

Inn: Ben Foster (Birmingham på lån), Gareth McAuley (Ipswich), Billy Jones (Preston), Zoltan Gera (Fulham)

Ut: Boaz Myhill (Birmingham på lån), Abdoulaye Meite (Dijon), Giles Barnes (frigitt), Dean Kiley (frigitt), Scott Carson (Bursaspor), Gianni Zuiverloon (Mallorca), Borja Valero (Villarreal)

Ut: Nyttige lenker for odds og tipping:
Langoddsprogrammet
Lever spillene og sjekk resultatene på mobilen!
Bestill gratis kortleser her!
Følg kampene LIVE her
Øk vinnersjansene med systemspill

Vurdering:

Keeper

Ettersom forrige sesongs førstevalg mellom stengene Scott Carson er solgt til tyrkiske Bursaspor, var det nok en lettelse for West Bromwich-fansen at Ben Foster er kommet på lån fra Birmingham. Foster som i fire sesonger måtte forsone seg med et liv på reservebenken hos Manchester United, spilte samtlige ligakamper fra start for Birmingham sist sesong og gjorde en solid sesong til tross for nedrykket. Han blir nok ganske så sikkert et klart førstevalg for WBA den kommende sesongen.

41 år gamle Dean Kiley vil sammen med unge Luke Daniels kjempe om plassen nærmest Foster. Daniels var utleid til Bristol Rovers forrige sesong, men fikk store deler av sesongen spolert grunnet skader. "Gamlingen" Kiley spilte noen kamper fra start i fjor, men det er mest sannsynlig at Hodgson kommer til å velge Daniels som andrevalg mellom stengene.

Med Ben Foster inn som erstatning for solgte Carson, får trolig WBA en enda sterkere førstekeeper enn de hadde sist sesong, og keeperplassen synes derfor umiddelbart styrket. Med 71 baklengsmål i forrige sesong, var det kun Blackpool som hadde flere innslupne mål i Premier League, og det er ingen tvil om at West Bromwich har et gedigent forbedringspotensial defensivt og Ben Foster vil trolig hjelpe godt på her.

Forsvar

Svenske Jonas Olsson slet tidvis med skadeproblemer i fjor, men er et selvsagt valg i forsvarsfireren når han er frisk. Abdoulaye Meite som var foretrukket som midtstopper stort sett hele sesongen er forsvunnet, og som hans erstatter er Gareth McAuley ankommet på fri transfer fra Ipswich. McAuley har båret kapteinsbindet til Ipswich og har også fått med seg 30 landskamper for Nord-Irland og ser ut som en bra erstatning for Meite. Nicky Shorey ble hentet sist sesong og blir ganske så sikkert foretrukket på venstre back.

Rumeneren Gabriel Tamas fikk også del kamper sist sesong, og er et annet alternativ som midtstopper. Chileneren Gonzalo Jara er et annet alternativ i de bakre rekker, og i sesonginnspurten i vår ble Stephen Reid foretrukket som høyre back. Treningskampene har foreløpig ikke gitt klare svar på hvem som blir valgt bak, men Jonas Olsson er bankers.

West Bromwich hadde altså nest flest baklengsmål i Premier League sist sesong, og det er lite som tyder på at forsvarsfireren er veldig styrket. Holder Jonas Olsson seg skadefri gjennom hele sesongen, er selvsagt det et pluss. Gareth McAuley har ikke vært på dette nivået tidligere og er et usikkert kort, mens backene ser ut til å holde et ålreit nivå. Dog er det ingen grunn til å tro at WBA blir blant de gjerrigste lagene hva gjelder baklengsmål i 2011/12-sesongen.

OBS! Nå kan alle spille uten kortleser

Midtbane

Den gamle Brann-kjenningen Paul Scharner hadde en solid sesong for the Baggies i fjor, og startet faktisk i 33 ligakamper, fortrinnsvis som defensiv midtbanespiller. Stort sett i tospann med Youssouf Mulumbu som sammen med Chris Brunt startet flest ligakamper i fjor (34). Mulumbu blir nok en nøkkelspiller på midten også denne sesongen.

Nevnte Chris Brunt hadde også en flott sesong i fjor og blir ventelig sentral i denne sesongen også. West Bromwich vekslet mellom ulike spillesystemer i fjor. 4-4-2 ble ofte valgt i hjemmekampene, mens 4-4-1-1 og 4-2-3-1 også ble benyttet en del, og dermed blir det naturligvis litt endringer i startelleveren fra kamp til kamp. Spillere som Graham Dorrans og James Morrison fikk også over 20 kamper fra start sist sesong. Også den offensive kantspilleren Jerome Thomas bidro positivt i fjor (tre ligamål).

Ikke mye ekstraordinært over denne lagdelen for West Bromwich, navnene er ukjent for de fleste nordmenn, men det var altså denne gjengen som stod bak en oppsiktsvekkende sesong for WBA i fjor. Samtidig er det nærliggende at år to for dette heislaget blir vrient, men midtbanen viste seg oppgaven verdig i fjor. Zoltan Gera som redebuterer i klubben, kan bli en nyttig tilvekst. Godkjent.

Angrep

Nigerianeren Peter Odemwingie var det store navnet for WBA i fjor, og 15 ligamål på 29 ligakamper fra start ( i tillegg tre som innbytter) er svært gode tall på dette nivået og Odimwingie var trolig den enkeltspilleren som mest bidro til lagets flotte sesong. Det er ingen tvil om at West Bromwich er avhengig av at han følger opp denne sesongen, da stabile målscorere er så viktig på dette nivået.

West Bromwich valgte ofte å spille med en enslig spiss i sist sesong, men noen ganger også i et 4-4-2 system. Marc-Antoine Fortune (3 ligamål), Simon Cox (ett ligamål) og innlånte Carlos Vela (fra Arsenal) ble benyttet som spisser.

Det er ikke mye å rope hurra for her, bortsett fra at Peter Odimwingie viste seg fram som en skikkelig klassespiss forrige sesong. West Bromwich er avhengig av at han holder seg frisk og at han klarer å gjenskape fjorårets prestasjoner, hvis ikke blir dette svært tynt fremover på banen. Nå kan det være Marc-Antoine Fortune kan slå til, han gjorde det brukbart i Celtic for to sesonger siden.

Manager: Roy Hodgson (63 år)

Norgeskjenningen Roy Hodgson overtok som manager i West Bromwich 11. februar i 2011 og gjorde en fin figur med laget etter at Robert Di Matteo fikk sparken. Da hadde West Bromwich tapt 13 av sine 18 siste kamper. Roy Hodgson har en svært lang karriere bak seg som manager og starter med svenske Halmstad så langt tilbake som i 1976. West Bromwich er faktisk den attende klubben (eller landslaget) han har ansvaret for. I to perioder på 1990-tallet var han manager for den italienske storklubben, og så sent som i 2004/2005 var han trener i Viking. Etter en periode som finsk landslagstrener etter dette, opplevde han stor suksess med Fulham. Ble så hentet til Liverpool, der han ikke var like heldig.

Han har to svenske seriemesterskap med Halmstad (1976 og 1979), han har to svenske mesterskap med Malmø (1986 og 1988). Han førte Fc København til dansk seriemesterskap i sesongen 2000/01.

Med tanke på den meget gode jobben han gjorde i Fulham, er det ingen grunn til å tro at han ikke vil lykkes også i West Bromwich.

Oppsummering av vurdering

Tja, mister Hodgson, det kan egentlig bli hva som helst dette. Vi har plassert laget så høyt som nummer elleve, men det blir svært små marginer mellom lag 11 og lag 19 for oss og forhåndstrekningen ble vunnet av West Bromwich. Ben Foster er en bunnsolid sisteskanse, svenske Jonas Olsson (dersom han holder seg frisk) en solid forsvarssjef, Brunt - Mulumba og Scharner viste at de dugde i fjor og odimwingie var en åpenbaring. Dessuten dukker det alltid opp nye navn som presteres. Og tidvis spilte West Bromwich feiende flott fotball sist sesong.

Vi har altså West Bromwich høyt oppe på vår, men blir heller ikke overrasket om de rykker ned. Så tett er det på nedre halvdel av Premier League den kommende sesongen.

Vårt tips: 11. plass

Nyttige lenker for odds og tipping:
Langoddsprogrammet
Lever spillene og sjekk resultatene på mobilen!
Bestill gratis kortleser her!
Følg kampene LIVE her
Øk vinnersjansene med systemspill

Kommentarer til denne saken