Gå til sidens hovedinnhold

Hoggormbitt sjelden livsfarlig

Ferske tall viser at kun 10-15 prosent av hoggormbittene gir alvorlige reaksjoner. Likevel er det skummelt nok. Hva gjør du hvis hoggormen biter deg? Og hva er symptomene?

Giftinformasjonen fikk i perioden 1998-2002 inn 245 akutte henvendelser angående hoggormbitt, og i 12 prosent av disse tilfellene var forgiftning usannsynlig. I 67 prosent av tilfellene var det fare for en lett eller moderat reaksjon, mens det i 13 prosent av tilfellene var fare for alvorlig reaksjon, ifølge en artikkel publisert i Tidsskrift for Den norske lægeforening.

Kontakt lege
Det må likevel være opp til en lege å vurdere hvorvidt huggormbittet er farlig eller ikke. Barn, eldre, gravide og syke er dessuten mer følsomme for bitt.

- Vi anbefaler alle som blir bitt om å ta kontakt med lege for observasjon. Dersom det går mer enn seks timer uten at du har fått en reaksjon, er bittet som regel ufarlig, sier Rune Aakvik ved akuttmedisinsk avdeling på Ullevål universitetssykehus. Han er en av forfatterne bak artikkelen.

Huggormen er Norges eneste giftslange, og dreper byttet sitt ved å injisere gift i et raskt hogg. Slangegiften inneholder en blanding av ulike enzymer, toksiske peptider, aminosyrer og karbohydrater. 30 prosent av bittene er imidlertid tørre og giftfrie, og dermed ufarlige.

Symptomer

  • Vanlige: Smerte, hevelse og rødhet rundt bittstedet, eller magesmerter og oppkast
  • Alvorligere: Hevelser over større områder på kroppen, lavt blodtrykk og hjertebank eller sjokkutvikling
  • Alvorlige tilfeller: Behandles med en motgift, og ifølge Tidsskrift for Den norske lægeforening har en ny motgift vist seg å ha god effekt og få bivirkninger.
  • Dersom du først er blitt bitt: Hold deg mest mulig i ro og ta kontakt med Giftinformasjonen eller lege.
  • Det frarådes å suge på bittet, for det kan bidra til å spre giften i kroppen.

(©NTB)

Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien