Gå til sidens hovedinnhold

- Høie bør stikke hånden inn i vepsebolet - raskt og smertefullt

Sykehusstriden på Nordvestlandet er blitt en mare.

Stiden har skapt vondt blod mellom byene Molde og Kristiansund i en årrekke og handler om hvor det nye sykehuset skal ligge.

Følg direkte styresaken fra Helse Møre og Romsdal klokken 11 her.

Etter det Nettavisen erfarer, er de to reelle alternativene den største øya i Kristiansund kommune, Frei, og tettstedet Hjelset i Molde kommune.

Mens Ap-leiren står sterkest i Kristiansund, råder Høyre i Molde.

- Alles verkebyll

- Striden har så langt blitt tre helseministres verkebyll, både Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap), Jonas Gahr Støre (Ap) og sist Bent Høie (H), sier professor Frank Aarebrot til Nettavisen.

Dramaet fortsetter.

I forrige uke trakk administrerende direktør Astrid Eidsvik seg på dagen - seks dager før hun skulle legge frem sin innstilling til tomtevalg.

I neste uke kommer helseminister Bent Høie (H) med fasiten.

Lokal påvirkning sentralt

Tirsdag sendte parlamentarisk leder i Frp og Møre-politiker Harald T. Nesvik en mail, hvor han ber Høie utsette hele tomtevalget.

– Det er fullt opprør på Nordmøre og stor bekymring på Sunnmøre, sier Nesvik til Nettavisen - og presierer at han først og fremst uttaler seg som representant fra Møre og Romsdal.

- Vi blir nok ikke enige

Ingenting tyder på at Høie vil endre oppfatning.

- Hva har Høie svart på mailen din?

- Vi blir nok ikke helt enige, men i denne saken fastholder jeg at en utsettelse vil gi nødvendig tillit til en skakkjørt prosess, mener han.

Frei eller Hjelset

Det står altså mellom Frei og Hjelset.

- Dette har blitt enhver helseministers problem fordi det er en geografisk strid, det handler ikke om ideologi. De to byene har definert at de ikke ønsker et kompromiss, enten i den ene byen eller den andre, sier Aarebrot til Nettavisen.

Les også: Hva med å legge et nytt sykehus i Batnfjordsøra?

- Fanget uansett

- Hva er Høies dilemma?

- Han er fanget uansett. I slike situsjoner vil politikerne skyve fagfolk foran seg, da kan partiet argumentere med at «dette sier fagfolkene». Problemet er at fagfolkene er splittet, sier Aarebrot.

- Velg raskt og smertefull prosess, Høie

- Nesvik og flere ønsker en utsettelse. Hva tenker du om det?

- Dette blir litt som «smygepoker»: Ingen har lyst til å ta en avgjørelse fordi de vet de blir straffet uansett. Det vet Høie. Men - jeg tror det er lurt av ham å stikke hånden inn i vepsebolet, raskt og smertefullt, fremfor seigpining, sier Ap-sympatisøren.

- Klokt

- Selv om det skjer med stor ulyst, tror jeg de er klokt å få en avgjørelse nå, sier han.

- Det hører med til historien at tre direktører har gått på dagen de siste to årene.

- Best å ta tapet nå

- Det er tre år til neste stortingsvalg, og bedre å ta et eventuelt «tap» nå, i forbindelse med kommune- og fylkesvalget, mener han.

Aarebrot mener Nesvik setter egen prestisje på spill:

- Selv om han ikke uttaler seg om hvilen tomt han går inn for, ber han om utsettelse og håper på en «boost» i forhold til det.

- Hvilken tomt er ditt førstevalg, Aarebrot?

- Jeg tror det samfunnsmessig er klokt å se på hvor sårbare byene er. Molde har allerede høyskole og fylkesadministrasjon, mens Kristiansund ikke har noe. Jeg mener de bør få sykehuset, svarer professoren.

Kommentarer til denne saken