Gå til sidens hovedinnhold

- Høies kommunikasjon er ganske problematisk

Professor mener sykehussaken må granskes etter nye opplysninger.

Sykehussaken på Nordvestlandet ruller videre etter at helseminister Bent Høie (H) i forrige uke tok beslutningen om å legge det nye sykehuset til Molde.

Særlig stormer det nå rundt Høie, og en samtale han hadde med styrelederen i Helse Møre og Romsdal, Stein Kinserdal, like før avgjørelsen ble tatt.

- Den uformelle kommunikasjonen som foregår her, er ganske problematisk, sier professor Jan Fridthjof Bernt ved Universitetet i Bergen til Nettavisen, og legger til:

- Men hvor problematisk den var vet vi ikke sikkert, for det er jo forskjellige versjoner av det som har skjedd, sier han.

Nettavisen mener: Innrømmer lovbrudd da sykehuset gikk til Molde

- Har ikke styringsmyndighet
I en epost til den avgåtte direktøren for helseforetaket, Astrid Eidsvik den 4. desember, skrev nemlig Kinserdal at Høie «lot det da skinne gjennom, men uten at han sa det eksplisitt», at han mente Molde var det opplagte valget.

Men nå har han endret sin forklaring til at det var han som sa at det helte i retning av Molde, og at han da fikk et nikk fra Høie, som en bekreftelse på at han forsto hva han sa.

- Når statsråden snakker om at han har en styringsdialog med Helse Møre og Romsdal, så blir det litt merkelig. For statsråden har ikke noen styringsmyndighet direkte overfor det helseforetaket, slår Bernt fast.

Professoren påpeker at det i loven er etablert et veldig klart skille mellom statsråden og det lokale helseforetaket.

- Det virker som man i departementet overhodet ikke har tatt innover seg at helseforetakene våre er organisert på en helt spesiell måte med en egen lov, som lager helt spesielle spilleregler mellom de ulike nivåene, sier han.

Les også: Eidsvik i epost: - Dette virker som en trussel

- Kan ikke instruere Møre og Romsdal
For staten eier de regionale helseforetakene, men er ikke direkte eier av det lokale helseforetaket i Møre og Romsdal, vektlegger han.

- Det er etablert i loven er veldig klart skille hvor statsråden i sine foretaksmøter kan instruere Helse Midt-Norge, og at Helse Midt-Norge kan instruere Helse Møre og Romsdal gjennom sine foretaksmøter, sier Bernt.

Han viser til at det står i loven at enhver form for instrukser til lokale helseforetak, skal skje gjennom et foretaksmøte som det skal kalles inn til - og som skal gå for åpne dører.

- Statsråden benytter seg av en styringsmodell som er helt vanlig innenfor offentlig forvanltning ellers, men Stortinget har i lovs form valgt seg bort fra den fordi de ønsket en større avstand mellom de ulike nivåene i systemet. Helseforetakene skal være selvstendige stemmer, sier Bernt til Nettavisen.

Les også: Nytt sykehus til Molde

- Må ha uavhengig gransking
Så for at man skal få lagt denne saken bak seg, er man nå nødt til å gi svar på de spørsmålene som er reist, mener professoren.

- Har egentlig Helse Møre og Romsdal og Helse Midt-Norge uttalt seg som selvstendige stemmer, eller er de blitt pålagt av statsråden. Dette vet vi ikke svaret på, men det som er sikkert er at det har skapt mye unødvendig tvil om prosessen, sier han, og fortsetter:

- Det tilsier at dersom man skal få ro om denne saken, må vi få en uavhengig gransking av det som har skjedd, for å bringe på det rene om prosessen har vært forsvarlig og korrekt, eller om det har vært noen form for urent trav, sier han.

- Bør selve saken tas opp til ny behandling?

- Hvorvidt man ønsker å behandle saken på nytt, må man ta stilling til når man ser hva som har skjedd. Saken ligger nå hos kontroll- og konstitusjonskomiteen, men komiteen skal ikke mene noe om realiteten i saken. De skal se på om prosessen har vært betryggende, sier Bern.

- Tror han ikke må gå
Han tror imidlertid ikke at Høie må gå som følge av håndteringen av saken.

- Jeg vil nok tro at det skal veldig mye til for at saken fører til at Høie må gå av som statsråd. Jeg opplever det vel at det i realiten veldig mye er embetsverkets ansvar. Det store spørsmålet er om Høie har fått skikkelig informasjon fra sitt embetsverk, sier Bernt.

Han synes også det er påfallende at styrelederen i Helse Møre og Romsdal ser seg nødt til å korrigere sin forklaring.

- Det får bli en sak for de som skal undersøke den, sier han.

Krever åpen høring
Kommunene på Nordmøre forutsetter imidlertid at vedtaket oppheves om det avdekkes feil og lovbrudd.

- Det som har skjedd er så alvorlig at vedtaket om å legge sykehuset til Opdøl kan bli nullstilt, sier Aure-ordfører Ingunn Golmen, leder for de berørte ordførerne og rådmennene, til NRK Møre og Romsdal.

Golmen sier de nå ønsker en åpen høring på Stortinget.

Hun sier de forventer at kontroll- og konstitusjonskomiteen snur alle steinene i saken.

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

HTML EMBED
Reklame

Er dette årets beste påskeegg?

Kommentarer til denne saken