Gå til sidens hovedinnhold

Hold deg unna denne spriten

Flasken inneholder 80 prosent dødssprit.

Biltema ber folk tilbakelevere all rødsprit etter at det ble funnet 80 prosent metanol i rødspriten deres. Også andre rødsprit-merker kan inneholde den dødelige spriten metanol.

- Vi jobber med disse opplysningene nå. Finner vi ut at også andre butikker selger denne spriten, så vil vi gå ut med nye advarsler. Etterforskningen nå fokuserer på å redde liv, sier seksjonsleder Terje Lunde ved Sør-Trøndelag politidistrikt til Nettavisen.

- Overrasket
- Vi er like overrrasket som alle andre. Vi har stanset all salg av rødsprit, og tar tilbake alt som er der ute. Kunder kan levere tilbake dunkene, selv om de er åpnet, og få pengene tilbake. Hvordan dette har skjedd, vet vi ikke, sier styreforman Magne Teigland i Biltema Norge AS, til Nettavisen.

Politiet i Sør-Trøndelag advarer nå mot metanol i rødsprit fra Biltema etter at en mann i 40-årene døde av metanolforgiftning 6. februar i år. Biltema Norge har stoppet all salg av rødsprit til samtlige bilforretninger i Norge, Finland, Sverige og Danmark.

Metanolforgiftning

Metanol, eller tresprit, er dødelig ved inntak.

I kroppen vil metanol bli omdannet til maursyre som står for giftvirkningen på/i kroppen. Maursyreopphopning gjør kroppen sur (man får et overskudd av syre, også kalt acidose), andre effekter bidrar også til dette.

I tillegg har maursyren giftige effekter på andre systemer i kroppen, som for eksempel øye, synsnerve og hjerne. Metanolforgiftninger kan derfor føre til blindhet og en tilstand som ligner på Parkinsons sykdom.

Etanol omsettes i kroppen på samme måte som metanol, og når både etanol og metanol er inntatt samtidig vil omdannelsen av metanol til maursyre ta lengre tid.

Kilde: Giftinfo.no

Ble analysert
- I forbindelse med dødsfallet ble det gjort rutinemessige undersøkelser, og begjært obduksjon. Den 20. februar varslet Farmakologisk avdeling ved St. Olavs Hospital at metanolforgiftning var mulig dødsårsak. Vi dro deretter til mannens bopel, hvor det ble gjort beslag av en flaske rødsprit merket Biltema, sa seksjonsleder Terje Lunde ved Sør-Trøndelag politidistrikt under en pressekonferanse onsdag, i følge Adresseavisen.

I rødspritflasken ble det påvist høyt metanolinnhold. Deretter ble det gjennomført prøver av rødsprit fra Biltema på Østre Rosten i Trondheim. Også denne spriten innehold metanol.

Én leverandør
Biltema selger rødsprit både fra norsk og svensk produsent. Teigland sier at den aktuelle spriten ser ut til å komme fra den svenske.

- Alt tyder på at spriten kommmer fra en svensk leverandør som er seriøs og godkjent av legemiddelverket i Sverige. Det som er skremmende er at denne leverandøren også selger til andre kjeder, sier Teigland. Teigland ønsker ikke å gi navnet på sin leverandør. Leverandøren produserer altså rødsprit som selges under såkalt «private label». Det betyr at butikker som Biltema selger rødspriten med sitt eget merke.

Teigland sier at det bare er funnet metanol i litersflaskene, men at også firelitersdunkene nå blir trukket tilbake.

Reklame

Slik blir du glad i i løpe