Gå til sidens hovedinnhold

Holder nøkkelbevis hemmelig

Det viktigste beviset i en av Norges mest alvorlige drapssaker holdes hemmelig.

NAMSOS (Nettavisen): Flere rutinerte pressefolk reagerer nå på at dommer Lisa Elin Bech velger å lukke dørene når dommeravhøret med Anne Grete Vollums datter skal spilles av for tingretten i Namsos tirsdag formiddag.

Dette er tredje gang Bech etterkommer krav om lukkede dører i saken mot dobbeltdrapstiltalte Bahadir Mirzaolimov (27).

Sentralt bevis
Imidlertid er dommeravhøret med den ti år gamle jenta som overlevde drapsnatten og de grove voldshandlingene et av påtalemyndighetens viktigste bevis i saken mot 27-åringen.

Ettersom gjerningsmannen hevder han ikke husker noe fra drapsnatten, er det bare den overlevende tiåringen som kan kaste lys over hva som skjedde i bolighuset i Overhalla natt til 30. april i år.

Hun var den eneste som ble skånet av 27-åringen. Vollums datter hørte venninnen Cicilie Watnan Lian (7) bli drept, og det var tiåringen som til slutt klarte å varsle om de grufulle hendelsene i bolighuset.

Pekte ut gjerningsmannen
Det var tiåringen som utpekte Bahadir Mirzaolimov som gjerningsmannen kort tid etter at politiet kom til stedet. På grunn av jentas identifisering ble usbekeren etterlyst med navn og bilde over hele landet samme formiddag som drapene ble oppdaget.

Det er meget spesielt at nøkkelbevis i en så alvorlig sak hemmeligholdes av dommeren. Overhalla-saken er beskrevet som en av Norges mest alvorlige drapssaker i nyere tid.

Det finnes ingen anledning til å anke en avgjørelse om å la en sak gå for lukkede dører, men representanter for pressen som dekker saken i Namdal tingrett overleverte mandag formiddag et brev til dommer Bech, der de anmodet om en samtale før hun skal avsi sin kjennelse om å lukke dørene under avspillingen av dommeravhøret med tiåringen.

- Får ikke vurdert bevis
I brevet til dommer Bech blir det blant annet påpekt at det i håndboken «Dommerne og mediene» som er utgitt av den norske dommerforening står skrevet at:

«Utvalget anbefaler at dommerne gir tilstedeværende journalister adgang til å uttale seg til spørsmålet om dørene skal lukkes, før spørsmålet om å behandle saken for lukkede dører forhandles bak lukkede dører. Det samme gjelder for spørsmål om hvorvidt referatforbud skal vurderes.»

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Journalistene skriver videre til Bech:

«Vår oppgave er blant annet å kontrollere og videreformidle hvordan retten har vurdert de sentrale bevis, og hva som ligger til grunn for en eventuell domfellelse. Uten innsyn i bevisene kan denne rollen ikke oppfylles.»

Har etisk regelverk
I brevet understreker presserepresentantene også at mediene som dekker saken i Namdal tingrett er meget oppmerksom på det tunge ansvar som påhviler alle parter i forhold til å beskytte fornærmede.

Det vises også til pressens etiske regelverk som er nedfelt i Vær Varsom-plakaten.

Brevet er signert sjefredaktør Svein H. Karlsen i Namdalsavisa på vegne av pressefolkene som dekker rettssaken.

- Uvesentlig hva pressen mener
Dommer Lisa Elin Bech ville mandag formiddag ikke omgjøre rettens vedtak til tross for pressens anmodning om åpenhet. Hun ville heller ikke omgjøre lukkingsvedtaket til et referatforbud «på grunn av stor medieinteresse».

- Forøvrig er det uten betydning hva pressen måtte mene i denne saken, sa Bech i sin kjennelse.

Hun viste til at tiåringen har vært utsatt for svært grove overgrep, og at det vil være en uheldig langtidseffekt for jenta dersom innholdet i dommeravhøret helt eller delvis blir gjort kjent gjennom media.

De pårørende til tiåringen og drapsofferet Cicilie Watnan Lian fikk imidlertid se fremvisningen av dommeravhøret.

- Nye opplysninger
Tone Davik fra Kripos, som gjennomførte dommeravhøret med tiåringen, sa i sitt vitnemål mandag at det fremkom en rekke nye opplysninger i saken under avhøret med jenta.

- Definitivt flere opplysninger enn jeg var kjent med fra andre vitner, opplyste Davik.

Dommeravhøret av tiåringen er på en time og førti minutter. Det er ventet at resten av dagen i retten vil gå for åpne dører.

Fryktet raseriutbrudd
Også mandag ble dørene lukket, da en barnelege forklarte seg om mishandlingen tiåringen ble utsatt for av Bahadir Mirzaolimov.

Det samme skjedde da faren til tiåringen forklarte seg tirsdag morgen.

Da ble også den 27 år gamle tiltalte kastet ut av retten av tingrettsdommer Bech etter anmodning fra tiåringens bistandsadvokat Inger Johanne Dehli.

Hun mente det var en risiko for at faren til tiåringen ville komme med raseriutbrudd mot den tiltalte usbekeren under sitt vitnemål.

Nettavisen følger saken i Namdal tingrett

Reklame

Sommerens kuleste badeflåter