Gå til sidens hovedinnhold

Holder på hore-hemmelighet

Eli Hagen vil ikke navngi Ap-mannen som ville bli med en hore hjem. Advokater mener hun kan være på kant med loven.

I boken «Gift med Carl» beskriver Eli Hagen turen med finanskomiteen til Thailand i 1984 som en real heisatur.

Ifølge Hagen oppsøkte flere medlemmer fra komiteen «horestrøket i Bangkok».

- Navnet får du ikke
En av Ap-politikerne som var med på turen, skal ha falt for en thai-dame. Hagen hevder hun og ektemannen Carl I. overbeviste Ap-mannen om at det var dumt å bli med kvinnen hjem.

- Er Ap-politikeren som ville bli med en thai-dame hjem, navngitt i boka di?

- Nei, det er han ikke. Og det navnet får du aldri av meg. Det var en helt uskyldig tur for over 22 år siden, sier Eli Hagen til Nettavisen.

Før hun sier at hun er på vei inn til et inervju i NRK og legger på røret.

To nevnes ikke
Ifølge advokat John Chr. Elden kan Eli Hagens uttalelser om Ap-politikeren være injurierende.

- Å fremsette en offentlig påstand om at noen har ønsket å kjøpe seg en jente til seksuell utnyttelse rammes i utgangspunktet av injuriebestemmelsene dersom en konkret person rammes av påstanden, sier Elden til Nettavisen. Han sitter i hovedstyret og strafferettsutvalget i Den norske advokatforening.

I boka skriver Hagen at det dreier seg om en Ap-representant i finanskomiteen. I samme kapittelet nevner hun flere av de mannlige Ap-medlemmene i komiteen. To medlemmer er ikke nevnt.

- Kan de to som ikke er nevnt føle seg uthengt som potensielle horekunder?

- Hvis det blir påtalt av den som føler seg rammet av påstanden, må Hagen både føre sannhetsbevis for påstanden og vise at hun hadde en aktverdig grunn til å komme med påstanden innen rammen av norsk lov og ytringsfrihetens grenser, svarer Elden.

Han understreker at han foreløpig ikke har lest boken, og derfor ikke kan kommentere om den inneholder overtramp.

- Det er imidlertid alltid en god rettesnor å være forsiktig når det gjelder påstander som rammer andre uaktet hva som blir den rettslige konklusjon, sier Elden.

- Redder henne ikke
Advokat og injurieekspert Vidar Strømme i advokatfirmaet Schjødt mener Eli Hagens historie kan rammes av injurielovgivningen. Han peker på at hun identifiserer en liten gruppe mennesker, selv om vedkommende person ikke er navngitt.

- Jeg tror ikke det i seg selv redder henne. Identifikasjon er ikke spørsmål om enten eller, men om grader. Det er nok at noen skjønner hvem det er, sier han til Nettavisen.

Han peker på en dom i Høyesterett der forfatteren Jon Michelet ble dømt etter at han anklaget politiet i Tromsø for å stå bak sprengningen av bokhandelen Oktober på slutten av 1970-tallet.

- Men det kan også være andre grunner til at den ikke rammes, for eksempel hvis historien hun forteller er sann, fortsetter han.

Reklame

Hev smaken på grillmaten med disse deilige sausene