Gå til sidens hovedinnhold

Holdt kvinne ulovlig fanget

Politiet måtte løslate en varetektsfange etter seks døgn på glattcelle.

(iBergen.no) Bergen tingrett refset både politiet og fengselsomsorgen etter at en kvinne (21) ikke ble overført til varetekt i Bergen fengsel. Den narkosiktede kvinnen hadde tilbragt seks døgn i politiets kjeller-arrest, hvilket er tre døgn for lenge etter bestemmelsene i den europeiske menneskerettighets-konvensjonen.

På den bakgrunn krevde 21-åringens forsvarer, Jostein Alvheim, at hans klient ble løslatt umiddelbart. 27. februar ble hun pågrepet og siktet for narkotika-forbrytelser. To dager senere fikk politiet medhold i å varetektsfengsle henne, men istedenfor å sende henne til Bergen fengsel innenfor de pålagte 24 timene, gikk turen rett tilbake til glattcella.

I retten mandag fortalte 21-åringen at cellen bare har en madrass på gulvet og glatte vegger. Ventetiden siden forrige tirsdag føltes lenge, og hun fikk bare muligheten til å trekke frisk luft ti minutter for dagen. Ingen skal ha forespeilet for henne når hun kunne overføres til vanlig fengsel.

«Politiets arrest er ikke lokaliteter for slike lange opphold. Dette er tidliger vært påpekt av Europakommisjonens torturkomité.» fastslår tingretten i kjennelsen.

Politiet erkjente at forholdene ikke har vært optimale for den kvinnelige fangen, men fordi hun var blitt underlagt både brev- og besøksforbud, mente aktor hun ikke kunne løslates.

Det var retten uenig i, og løslot kvinnen. Kjennelsen ble påkjært på stedet, samtidig som kvinnen kunne fritt spasere ut i det fri. Kort tid senere ble hun igjen pågrepet, fordi Gulating lagmannsrett mente kjæremålet måtte få såkalt oppsettende virkning. Det vil si at hun skal sitte i varetekt fram til kjæremålet er avgjort. Det vil skje trolig i løpet av tirsdag.

Les flere nyheter på iBergen.no

Reklame

Her får du tak i den nye Pondus-boka