Gå til sidens hovedinnhold

Hollywood-skiltet: Konflikt mellom beboere og turister har pågått i årevis

Naboene er lei av bølgen med besøkende som vil se skiltet. De fått til en rekke tiltak, blant annet en Google Maps-endring.

LOS ANGELES (Nettavisen): Hollywood-skiltet er i dag en av Los Angeles’ aller største turistattraksjoner.

Det 95 år gamle skiltet har hatt en trøblete vei med flere redningsaksjoner, men har oppnådd en status som gjør at mange flokker til området hver dag.

Det har imidlertid ført til visse problemer. Til tross for at skiltet er et verdenskjent landemerke, er det ikke laget noe infrastruktur spesifikt for turismen det fører med seg.

Det finnes ikke noe besøkssenter, ingen offisielle utkikkspunkt og det er minimalt med toalett og kiosker. Likevel er det en jevn strøm av besøkende.

De prøver å finne stedet der de kan få den beste utsikten, og det fører til at de reiser til nabolaget nærmest skiltet, Beachwood Canyon.

Det er mange beboere kraftig lei av.

- Dette er en unik situasjon fordi det er et internasjonalt landemerke som ligger i et boligområde. Slik er det ikke andre steder, som ved Frihetsstatuen eller Eiffeltårnet. Skiltet ligger i en fjellside omringet av hjem, sier Estevan Montemayor til Nettavisen.

Han er visestabssjef for David Ryu, lokalpolitikeren som fikk situasjonen i fanget da han tok over som byrådsmedlem etter Tom LaBonge i 2015.

- Ventende katastrofe

Flere av skiltets naboer mener turistmassen er for stor og hevder at noen turister er aggressive. Det skal ha vært tilfeller av høylytt krangling mellom beboere og besøkende.

Naboene hevder også mange er respektløse ved at de for eksempel tar seg inn på privat eiendom eller at de urinerer i nabolaget.

- Det er en ventende katastrofe, sa Jeffrey Kleiser da Hollywood Reporter satt fokus på problematikken i 2015.

Han bor i et av husene nærmest Hollywood-skiltet, og sier han ofte må håndtere folk som prøver å ta seg helt inn til skiltet.

- Det er sent på kvelden, de faller ned, banker på døra di og sier: «Jeg blør. Kan jeg låne telefonen din». Det er mer drama enn du ønsker når du prøver å leve et fredelig liv.

Naboene i Beachwood Canyon frykter også at turistene utgjør en sikkerhetsrisiko, spesielt hvis de røyker.

- Hvis noen kaster en tent sigarett i buskene … med alle bilene i gatene har ikke brannbiler en sjanse til å komme seg fram og håndtere det, sier Jeffrey Kleiser.

Beachwood Canyon består nemlig av en rekke trange veier med bratte svinger. Det er gateparkering flere steder og det finnes knapt fortau. Naboene frykter derfor at brannbiler ikke vil klare å kjøre fram til et eventuelt brannsted på grunn av gående turister og deres parkerte biler på de smale gatene.

Brannvesenet i Los Angeles har imidlertid sagt at mannskapene ikke har særlig problemer med å komme seg fram i nabolaget.

De har også uttalt at Beachwood Canyons beboere ofte er en del av problemet ettersom mange bruker garasjen sin til oppbevaring og parkerer bilen i gatene.

Eskalerende konflikt

Lenge var det labyrint-lignende veioppsettet nabolagets beste beskyttelse mot turister. De kronglete veiene med forvirrende navn gjorde at mange vegret seg mot å prøve seg på Beachwood Canyon.

Det endret seg med inntoget av GPS og spesielt da smarttelefoner ble allemannseie. Plutselig kunne man lett manøvrere seg i Beachwood Canyon. Turistene kjørte til nabolaget, før de parkerte i gatene og vandret til nærmeste adgangspunkt.

Visestabssjef Estevan Montemayor forteller at de har sett en økende interesse i Hollywood-skiltet og Griffith Park, som er parken skiltet ligger i.

- Det er flere faktorer, men interessen har blitt spesielt påvirket av tilgangen på GPS og utviklingen med blogger, Instagram, hasthtags og behovet for å ta en selfie, sier Montemayor til Nettavisen.

- Den kulturelle og teknologiske utviklingen har ført til mer interesse. Folk vil nå ha en opplevelse, enten det er et bilde, en gåtur eller noe annet, legger han til.

Ifølge naboene førte den økende interessen til trafikkork og den nevnte brannfaren. Det eskalerte også kampen mot turistene.

Det var ikke noe nytt at visse beboere var imot besøkende i nabolaget. De hadde tidligere klart å få byen til bannlyse turistbusser som pleide å kjøre til Beachwood Canyon for å gi skuelystne et glimt av Hollywood-skiltet

Beboerne hadde også satt opp adgang forbudt-skilt og skilt som feilaktig oppga at en vei ikke ga tilgang til landemerket. Skilt som var satt opp ulovlig.

Nå gikk naboene enda kraftigere til verks. De gikk i gang med en kampanje der de blant annet malte veikanter røde, som i Los Angeles betyr parkering forbudt. Enda flere ulovlige skilt ble satt opp, og noen truet også besøkende.

Et sted ble det laget en konstruksjon der det stod med store bokstaver: «Turister, fjern dere».

- Det er utvilsomt en spenning mellom beboere og besøkende, og til og med byen, innrømmer Estevan Montemayor. Hans kontor er involvert i å ta hånd om problemene i området.

- Det er en vanskelig sak, som ikke er lettløst. Turister vil se skiltet, men de bor ikke her og har kanskje ikke like mye respekt for området som beboerne har. Vi oppfordrer alltid besøkende til å være respektfulle, sier han til Nettavisen.

GPS-triks

I den eskalerende konflikten søkte naboene om hjelp fra byen. Og i 2012 hadde lokalpolitiker Tom LaBonge fått til en finurlig løsning.

Først ville naboene og LaBonge enten fjerne adressen til Hollywood-skiltet helt fra GPS-søk, eller endre GPS-posisjonen så turistene ville ende opp på feil sted.

Til slutt ble det en annen løsning. Etter å ha jobbet tett med Google og GPS-firmaet Garmin fikk LaBonge til slutt gjennomslag for å endre veibeskrivelsen til Hollywood-skiltet, noe Google senere har bekreftet blegjennomført.

Google Maps viser tydelig hvor Hollywood-skiltet ligger, men når man ber om veibeskrivelse med bil, ender man opp et helt annet sted – et godt stykke unna det som egentlig er den nærmeste plassen.

Mens man tidligere endte opp ved et veikryss i Beachwood Canyon, ender man nå opp på Griffith-observatoriet, et kjent landemerke som ligger et fjell øst for skiltet. Deretter viser Google Maps en grå, prikkete linje over til Mount Lee, der Hollywood-skiltet ligger.

Populær inngang stengt

Det skal nevnes at det er en liten - men høylytt - gruppe av Beachwood Canyon-beboere som står for denne kampen.

De har som nevnt klart å få gjennomført en rekke tiltak, spesielt etter at de begynte å fokusere på sikkerhetsrisikoen i stedet for at det bare var et forstyrrende element i hverdagen, som var argumentet da kampen først begynte.

Gruppen klarte etter hvert også å sørge for at det i mange gater nå er parkering forbudt for alle andre enn beboere.

Den siste endringen som har blitt gjennomført, er at Beachwood Canyon-inngangen til den populære turstien Hollyridge Trail, som lett ga tilgang til utkikkspunktet bak skiltet, ble stengt.

Det var et søksmål fra Sunset Ranch, som driver med guidede hesteturer i området, som var utgangspunktet for saken. De mente alle besøkende forstyrret driften deres, og det endte med at Los Angeles stengte porten.

Det var en avgjørelse mange reagerte på. Inngangen var også et adgangspunkt til populære Griffith Park, og interesseorganisasjoner mente en slik inngang burde være åpen for publikum.

Et søksmål ble stablet på beina, men i mars bestemte en dommer at inngangen skulle holdes stengt. Det var noe også mange beboere i Beachwood Canyon var misfornøyd med, ettersom de nå fikk en stor omvei hvis de skulle nyte parken.

Estevan Montemayor forteller til Nettavisen at hans sjef, David Ryu, som tok over etter Tom LaBonge, heller ikke var fornøyd med den avgjørelsen.

- David Ryu ville at adgangen skulle bli gjenopprettet, men på grunn av det juridiske så måtte den holdes stengt. Det har skapt frustrasjon, ikke bare på vårt kontor, men for alle som ville bruke stien eller tilbringe tid i Los Angeles’ største park.

Populære destinasjoner

Stengingen av porten har på ingen måte stoppet all adgang til skiltet. Nå er det kanskje letteste å komme nærmest ved enden av Deronda Drive i Beachwood Canyon. Der er det en åpen plass med god utsikt til skiltet.

Fra inngangen kan man kan også gå opp langs Mount Lee til oversiden av skiltet, en tur som fram og tilbake totalt er noen få kilometer.

Det er en populær tur, selv om det ikke gir den beste utsikten til skiltet ettersom man havner på toppen av fjellet, over skiltet.

Også ved den Deronda Drive-inngangen er det gjort forsøk på å holde folk unna. Når man kommer til enden av gaten blir man møtt av en port som ser stengt ut.

Det er også satt opp skilt som sier det er forbudt å gå på tur til skiltet og at man kan bli bøtelagt, selv om det ikke er sant.

Ved første øyekast vil man tro den store porten er inngangen til området, men det stemmer ikke.

Ved siden av porten er det en liten dør med en kodelås. Den er åpen fra soloppgang til solnedgang, og det er fullt lovlig å ta seg inn der.

Der Ledgewood Drive møter Mulholland Highway er også et populært utkikkspunkt.

Der blir man også møtt med skilt som sier at det det ikke er adgang til Hollywood-skiltet og det er satt opp skilt som sperrer veien for kjøretøy.

Politiet har blitt spurt om hvorfor de ikke fjerner disse ulovlige skiltene. Svaret var at de har gjort det tidligere, men at de dukker opp igjen like fort.

Lenger sør langs Mulholland ligger det kanskje mest populære utkikkspunktet for bilister. Der stopper skuelystne langs veien og hopper ut av bilene for å ta bilder.

Da Nettavisens reporter besøkte disse stedene på dagtid en onsdag i november, langt unna høysesongen, var det alle steder en jevn strøm med mennesker.

Jobbes med tiltak

Mye tyder imidlertid på at det etter hvert vil bli omfattende endringer. I januar ble det offentliggjort en rapport angående problemet. Rapporten var bestilt av Los Angeles by.

- Byen hadde jobbet med problemene i lang tid, men etter at adgangen til Hollyridge-stien ble stengt, ble det bestemt å ta mer helhetlig tilnærming, forteller Estevan Montemayor til Nettavisen.

- Parkering og økt biltrafikk har vært det største problemet, og alt dette førte til at vi initierte en rapport fra et profesjonelt firma for å se på situasjonen og komme med forslag til forbedringer, sier visestabssjefen for byrådsmedlem David Ryu.

Rapporten foreslo hele 29 alternativer til hvordan byen skal oppnå målene med å minske trafikken i området, samtidig som man gir besøkende mulighet til komme nærmere Hollywood-skiltet.

Nettavisen skal belyse forslagene i rapporten i en senere artikkel.

- Oppdraget vårt er å balansere behovet mellom å sikre livskvaliteten til beboerne opp mot det å gi økt adgang til skiltet. Det er en vanskelig sak, som ikke er lettløst, sier Montemayor.

Han forteller at beboerne i Beachwood Canyon og andre nabolag har blitt konsultert i arbeidet med rapporten.

Organisasjon Hollywood Sign Trust jobber med å ivareta skiltets interesser. Også der er beboerne i området involvert.

- Det er beboere som er medlem av organisasjon, og vi jobber tett med byen for å sørge for at beboernes interessert blir ivaretatt. Ettersom skiltet er en stor turistattraksjon er beboerne veldig engasjert i det som skjer med skiltet, sier formann i organisasjonen, Chris Baumgartner, til Nettavisen.

Beboergruppen som kjemper mot de besøkende vil håpe at rapporten vil føre med seg endringer som bedrer det de mener er en uutholdelig situasjon.

En ting er sikkert, turister vil fortsette å ha lyst til å se det ikoniske Hollywood-skiltet, enten beboerne liker det eller ikke.

Kilder: Los Angeles Times, Curbed, Hollywood Reporter, Gizmodo.

Les også

Hollywood-skiltet: Reklameplakaten som ble et verdenskjent symbol

Kommentarer til denne saken