Gå til sidens hovedinnhold

- Homoblodet skal flyte under Grand Prix

Serbiske nasjonalister lover homofile bank under Melodi Grand Prix. Grand Prix-general Per Sundnes tror ikke nasjonalistene aner hva de har i vente.

Da det serbiske sladrebladet Alo varslet at 20.000 homofile var på vei fra hele verden for å delta på finalen i Melodi Grand Prix i Serbia 25. mai, så den kristennasjonalistiske serbiske bevegelsen Obraz («Ære», red.anm.) rødt.

Nå truer de med å slå hardt til mot ethvert par av samme kjønn som så mye som leier hverandre i Beograd mens Melodi Grand Prix pågår - uansett om de er med i en parade eller ikke.

Det blåser Grand Prix-general Per Sundnes av.

Les også: - Ingen degradering av Per Sundnes

Sirkus i vente
Han lever selv i et homofilt forhold, og tror ikke kristennasjonalistene aner hva Melodi Grand Prix kommer til å gjøre med den serbiske hovedstaden.

- Jeg er ikke engstelig i det hele tatt. Dette er litt sånn «tøff på nett», og uaktuelt av flere grunner. For det første er jo ikke dette noe «pridemarsj». Dessuten tror jeg de kommer til å komme i et forsvinnende lite mindretall når Melodi Grand Prix-sirkuset ruller inn i byen. Jeg tror de kommer til å bli redde, og jeg mener de bør kjenne sin besøkelsestid og forlate byen før vi kommer, sier Sundnes.

Blod i gaten
Det stopper imidlertid ikke Obraz. På egne hjemmesider lover de at gatene i Beograd skal flyte av blod dersom de homofile viser sin legning offentlig.

I 2001 var organisasjonen blant annet involvert i gateslaget som ble utløst av den første homomarsjen i den serbiske hovedstaden.

Det endte i en voldsorgie, hvor væpnet politi måtte holde kristenfundamentalister og annen mobb unna de homofile som marsjerte for egne rettigheter.

- Aksjonen mot homomarsjen i 2001 var vår første aksjon. Siden det har det aldri vært forsøkt å avholde et slikt arrangement i Beograd igjen, sier generalsekretæren i Obraz, Mladen Obradovic, til Nettavisen.

Han sier at organisasjonen også vil slå hardt ned på enhver form for å vise homofil kjærlighet i forbindelse med Melodi Grand Prix i den serbiske hovedstaden i år.

- Hvorfor mener dere homofili er så farlig?

- Det er synd. Ren synd. Og det ødelegger den åndelige helsen til det serbiske og alle andre folk. Serbia og serberne har blitt rammet av folkemord en rekke ganger gjennom historien, og vi vil ikke tillate at vi også skal utsettes for et åndelig folkemord, sier Obradovic.

- Vil dere trekke tilbake truslene dersom det ikke blir noen marsj?

- Nei. Dersom vi skulle se et homofilt par for eksempel på Kalmegdan, (middelalderborgen i Beograd og et yndet sted for nyforelskede par, red.anm) kommer det til å bli første og siste gangen det paret gir utrykk for sin legning der. Vi vil slå hardt ned på alle pro-homofile ytringer uansett hvor mange som måtte delta i disse, sier generalsekretæren.

Ber om forhåndsfengsling
Serbias største homofiliorganisasjon Queeria tar truslene på alvor, og ber politiet forebygge eventuelle voldsutgytelser ved å forhåndsfengsle kristennasjonalistene på samme måte som man gjør med hooligans i enkelte europeiske land.

Sundnes holder imidlertid på sitt. Han er mer engstelig for holdninger som kommer til overflaten i den norske homodebatten.

- Det gjør meg mer bekymret å se at flere tusen stiller i demonstrasjon og tog mot homofiles rettigheter i forbindelse med ekteskapslovgivningen på Youngstorget. Er det mulig? Man kan kanskje forvente det i Beograd, men her? Nei, jeg tror arrangementet i Beograd kommer til å bli bra, og jeg tror det blir spennende å se en nasjon i utvikling, sier Grand Prix-generalen.