Gå til sidens hovedinnhold

Horekunde: - Ekstra spennende

Horekunden «Erik» blir fristet av forbudet og vurderer å kjøpe sex igjen. «Birgitta» frykter voldtekt og tyveri.

(iOslo.no) Det nye sexkjøpsforbudet har tømt gatene for prostituerte, hvis vi skal tro det som er skrevet det siste døgnet. Vi fikk meningene til en horekunde og en prostituert. Her er hva de synes i dag:

Horekunden «Erik» forteller at mange horekunder har forberedt seg på dette forbudet i lang tid.

Les også: - Jager ikke horekunder

Les også: Slik skal Chandrou erstatte horene

Mobilen full av horenummer
- Mange kunder har mobiltelefonen full av telefonnummer til prostituerte. Om få uker kommer de prostituerte tilbake til gata for å fylle tomrommene i «avtaleboka», men Nigeriahorene er sannsynligvis og heldigvis borte for en stund, skriver han i en e-post til iOslo.no.

Det er en stund siden det var aktuelt for «Erik» å betale for sex, men:

- Nå blir det jo litt ekstra spennende å prøve igjen når det er forbudt. Dersom jeg skulle igjen få lyst, tid og anledning til dette, vil ikke forbudet ha noen betydning.

- Få blir tatt
Han sier at han jo måtte vært mer forsiktig i forhold til politiet, men at politiet uansett bare kan ta ytterst få menn som er ute og betaler prostituerte.

- Muligheten for å bli tatt vil være små, sier han.

Det er i dag rundt 1.300 prostituerte i Oslo, ifølge Prosenteret. Det er dobbelt så mange som for ti år siden. 600 av de prostituerte i Oslo er fra Nigeria. På landsbasis er det trolig over 3.200 kvinner som selger sex i dag, inkludert det såkalte innemarkedet og de gateprostituerte i Bergen og Stavanger.

Kommer de tilbake?
iOslo.no kunne for kort tid siden melde at mange av de utenlandske prostituerte hadde dratt hjem til jul, og at flere ikke visste om de skulle komme tilbake på nyåret.

- Det gjenstår å se hvor mange som kommer tilbake fra juleferie. Vi på Prosenteret mener at vi kommer til å se en sterk reduksjon i gateprostitusjonen i Oslo når loven trer i kraft. Men vi vet at mange østeuropeiske og nigerianske prostituerte er avventende til hva som vil skje på nyåret, sa fagkonsulent Bjørg Norli ved Prosenteret til iOslo.no den 22. desember.

Rett før nyttår fortalte Oslo-politiet iOslo.no at de kommer til å sette i gang en offensiv mandag 5. januar.

Redd for å bli lurt ogvoldtatt
«Birgittas» synspunkt er en litt annen. Hun er prostituert og ser ikke lyst på hva som skjer i bransjen hennes nå.

- Jeg er redd enkelte forvirrede menn kan få det for seg at det er ok å «stjele», det vil si ta meg, om så med vold, sier hun til iOslo.no.

Hun forteller at det nå er fullstendig lov å ikke betale for varen, det er jo rett og slett forbudt å betale.

Frykter vold
- Jo mer bortgjemt, jo vanskeligere vil det være å fysisk påkalle oppmerksomhet og få hjelp i en slik farlig situasjon - til å komme vekk uskadet.

- Denne type farlige kunde kan etter forbudets inntreden føle seg enda mer frustrert, enda mer nervøs, og ved tilsnakk fra den prostituerte raskere svare med «nevene», sier prostituerte «Birgitta».

Vi vil høre fra enda flere horekunder og prostituerte og andre med sterke meninger om hvordan Oslo oppleves. Vi lover deg full anonymitet. Send e-post til journalist Bjørn Lecomte: bjorn.lecomte@ioslo.no

Les flere nyheter på iOslo.no