Gå til sidens hovedinnhold

Horene tilbake i Stockholm

Sexkjøp-forbud til tross: Igjen selger prostituerte seg på gata i Stockholm.

Sverige har hatt forbud mot sexkjøp siden 1. januar 1999. I morgen går høringsfristen ut for et lovforslag som vil kriminalisere sexkjøp også i Norge.

Men åtte år med sexkjøpforbud i Sverige har hatt begrenset effekt. I går meldte Rapport på SVT at de prostituerte igjen er blitt en del av gatebildet i den svenske hovedstaden.

- Det er betydelig flere prostituerte på gaten enn for tre-fire år siden. Kurven har steget ganske kraftig de to siste årene, sier politiinspektør Kenth Svensson ved Stockholmspolitiets spaningsavdeling til Nettavisen.

- Forsvant
Svensson sier at prostitusjonen i Stockholm mer eller mindre forsvant fra gata da forbudet mot sexkjøp ble innført.

- De prostituerte begynte å bruke nettet i stedet. Men tallet på prostituerte sank ikke. Heller tvert imot, sier Svensson.

Han anslår at det nå er cirka 20-30 kvinner som er gateprostituerte i byen.

Lovteksten
Forslaget til lovtekst som er ute på høring nå lyder slik:

«Den som skaffer seg eller andre seksuell omgang eller handling ved å yte eller avtale vederlag, straffes for kjøp av seksuelle tjenester med bøter eller fengsel inntil seks måneder eller begge deler. På samme måte straffes den som oppnår seksuell omgang eller handling ved at slikt vederlag er avtalt eller ytet av en annen.»

Les hele høringsnotatet her.

- Oppsiktsvekkende

Leder Liv Jessen ved Pro-senteret i Oslo sier at en svensk ekspert tidligere har anslått antall gateprostituerte i Stockholm til å være på 70 prosent av hva det var før sexkjøp-forbudet kom.

- I Sverige har de ikke oversikt over hvor mange som prostituerer seg, så du risikerer å få hva som helst som svar. Men det er oppsiktsvekkende at politiet mener at antallet prostituerte i Stockholm har økt, sier Jessen.

Hun tror at det neste skrittet i Sverige blir å kriminalisere sexsalg.

- Det er tegn i tiden som tyder på det. I Sverige krever mange skjerping av loven og strengere straffer. Vi må huske at i det opprinnelige svenske lovforslaget var det meningen å forby både sexskjøp og sexsalg. Og nesten 80 prosent av svenskene vil kriminalisere sexsalg, sier Jessen.

- Plikt til å være offer

Jessen, som skal postlegge Pro-senterets høringsutalelse til lovforslaget i kveld eller i morgen, reagerer på at Justisdepartementet i høringsnotatet mener at det ikke er grunnlag for å gjøre et eksplisitt unntak for prostituerte i forhold til at det generelt er straffbart å medvirke til seksualforbrytelser.

I høringsnotatet heter det: "Medvirkningsansvaret vil under enhver omstendighet ikke ramme den som selger sex."

- Det er en farlig tankegang å si at hun er helt umyndig. Hun får nesten en plikt på seg til å være offer, sier Jessen.

Reklame

Kurs i dag: Disse boblene og vinene passer perfekt til 17. mai