Gå til sidens hovedinnhold

- Høres helt vilt ut

Grindheim, Hangeland, Knudsen og Gamst Pedersen forstår lite.

BISLETT (Nettavisen): Bør man bygge opp et landslag helt fra bunnen av? Det spørsmålet stilte Aftenposten-kommentator Bertil Valderhaug i mandagens avis. Da Nettavisen snakket med en rekke norske fotballpersonligheter søndag ettermiddag og kveld, var det også flere andre som luftet samme tanke.

Det er altså en tanke som er blitt vurdert også på høyeste nivå.

I så fall skal man være villig til å ofre den kommende EM-kvalifiseringen. Man vil i alle fall ikke ha et klart resultatmål. I stedet vil målet være mer langsiktig - for eksempel å kvalifisere seg til fotball-VM i 2014.

- Da kunne man få anledning til å reise et nytt lag fra bunnen. Da kan unge, lovende spillere bygges opp over tid. Uten å bli stresset av at de må prestere fra første stund, skriver Valderhaug.

Men hvilke spillere skal man da bruke? U21-landslagstrener Øystein Gåre sier rett ut til Nettavisen at hans spillere fra U21-landslaget trenger mer tid - noen år - før de muligens kan bli klare forsterkninger for A-laget.

Nyhet: Lever Langoddsen, Tipping og Lotto på mobilen!

- Hva?
De norske landslagsspillerne har også problemer med å skjønne problemstillingen.

- Det høres helt vilt ut, sier 26 år gamle Christian Grindheim.

- På et landslag må man jo alltid ta ut de beste. Man kan jo ikke ta ut de nest beste bare fordi de er unge. De beste må spille uansett om de er gamle eller unge, sier han.

Keeper Jon Knudsen, A-landslagets eldste med sine 34 år, skjønner heller ikke mye.

- Jeg har skjønt at det pågår en diskusjon, blant annet om alder. Men Norge er et lite land. Vi kan ikke snakke om alder. Vi må snakke om de som er best i nuet. Jeg er enig i at vi man kan forsøke å spille inn et lag, men de som bør være der er de som har mest motivasjon og et ønske om å bidra. Det må gå foran alder, og hva som står på fødselsattesten kan ikke ha noen betydning, sier han.

Knudsen understreker at han ikke sier det for å forsvare sin egen plass.

- Jeg ønsker Rune Jarstein, Håkon Opdal og Espen Bugge Pettersen best mulig utvikling, men fram til de har vist at de best i Norge, så må treneren velge ut fra hvem han synes best. Ikke ut fra hva som står i fødselsattesten. Utenom meg så har vi jo et ganske ungt lag, så jeg stusser en del på at vi visstnok må fornye laget. Jeg snur litt på det: Er man god nok, så er man ung nok, sier Stabæk-keeperen.

- Må alltid ha resultatkrav
Kaptein Brede Hangeland er mye enig.

- Enhver kvalifisering man deltar i, så man må selvsagt prøve å kvalifisere seg til mesterskapet. Det er en selvfølgelighet. Man må alltid ha krav til resultater på landslaget. Hvis ikke det er krav der, hvor skal det da være krav? Men samtidig må man ha en langsiktig plan. Og det trenger ikke å være en konflikt mellom det å forsøke å kvalifisere seg til et mesterskap, og det å tenke langsiktig.

Et av argumentene for å i stedet satse på unge, lovende spillere, er at talenter gjerne tar store steg hvis de slippes til tidlig. Ajax-modellen er et godt eksempel på det. Morten Gamst Pedersen kjøper imidlertid ikke det.

- Vi er Norge. Vi er ikke Ajax. De henter verdens beste talenter. Vi har mange gode talenter, men vi kan ikke hente talenter fra hele verden. Det blir en helt feil vinkling. Dette høres meget merkelig ut, sier han.

PS. Tom Høgli var syk, og stod over mandagens landslagstrening. Han er sammen med Erik Huseklepp usikker til onsdagens landskamp mot Makedonia.

Sjekk siste fotballnytt her!
Sjekk siste sportsnytt her!

Kommentarer til denne saken