NASA opplyser at de tre astronautene om bord på Den internasjonale romstasjonen (ISS) har vært nødt til å bruke et toalett på Soyuz, som er en redningskapsel, etter at toalettet på ISS gikk i stykker forrige uke.

Men kapasiteten skal være sprengt, og dette kan by på store problemer når det kommer ytterligere syv astronauter til ISS neste uke, melder Local 6 News.

Da må nemlig ti astronauter dele på det lille toalettet på Soyuz. Derimot kan de bruke toalettet om bord i Discovery som avlastning inntil ISS-toalettet blir reparert.

- Som i ethvert hjem, så er det en absolutt nødvendighet at baderommet fungerer, sier en talsmann for NASA Allard Beutel.

Reservedeler
Discovery skytes opp fra Kennedy Space Center førstkommende lørdag. NASA vil dermed sende opp de nødvendige reservedelene som kreves for å reparere toalettet, men romfartsorganisasjonen aner fortsatt ikke hvilke deler som mangler.

ISS skal i løpet av neste år utvide besetningen fra tre til seks permanente astronauter.

Men astronautene om bord på romstasjonen vil sannsynligvis slippe fremtidige toalettproblemer.

NASA har nemlig gjort innkjøp av et splitter nytt toalett som skal monteres om bord på romstasjonen i løpet av året, melder nyhetsbyrået AP.

Her snakker en astronaut om toalettbesøk i verdensrommet(Artikkelen fortsetter under).

HTML EMBED

19 millioner for nytt toalett
Organisasjonen har betalt svimlende 19 millioner dollar for det nye toalettet, som blant annet skal by på mer privatliv for de tissetrengte astronautene. NASA har kjøpt det nye toalettet av Russland, og toalettsystemet vil være i stand til å rense urinen til drikkevann.

Det nye toalettet vil bli plassert i den amerikanske delen av romstasjonen, mens det gamle toalettet fortsatt blir stående i den russiske delen.

Meld deg på Nettavisens store kunnskapsquiz: Sjekk de nye premiene