Gå til sidens hovedinnhold

Høy valgdeltakelse i Albania

Valget følges nøye fra Vesten.

Vil det unge demokratiet vise seg å være modent nok til å vurderes for opptak i EU og NATO? Det er spørsmålet vestlige ledere stiller seg når albanerne går til valg i dag, skriver Reuters.

Stemmelokalene var godt besøkt fra morgenen av, og ble holdt åpne utover den offisielle stengetiden klokka 19 norsk tid. Myndighetene mener oppslutningen om valget vil slå 2001-valget, da 56 prosent møtte fram for å stemme.

Ingen vold
Det har ikke blitt rapportert om politisk motivert vold, som har hjemsøkt tidligere valg i landet. Men de to viktigste partiene får gult kort etter å ha påberopt seg valgseier mens det fremdeles var timesvis igjen før valglokalene skulle stenge, skriver Reuters.

- Begge partiene har brutt valgloven ved å erklære seg som vinnere, sier lederen for den sentrale valgkommisjonen Ilirjan Celibashi til Reuters.
- Det er moralsk uakseptabelt, og de er nødt til å slutte med det.

Opposisjonsleder og tidligere president Sali Berisha påberopte seg valgseier kort tid før lunsj.

President Alfred Moisiu reagerte kraftig, og mente slike påstander kunne komme i veien for opptellingen av stemmene og dermed skade de endelige valg-resultatene.

Sjette nasjonalforsamling
Omtrent 2,8 millioner mennesker har stemmerett når albanerne i dag skal velge sin sjette nasjonalforsamling siden ettpartistaten kollapset i 1991 etter 45 år med kommunistisk styre.

Resultatene av en spørreundersøkelse før valget viste at støtten blant velgerne er ganske jevnt fordelt mellom det regjerende sosialistpartiet til statsminister Fatos Nano og Berishas høyreparti.

450 internasjonale valgobservatører har vært til stede i landet for å sjekke at alt går riktig for seg.

Reklame

Her får du tak i de superpopulære shortsene

Kommentarer til denne saken