Gå til sidens hovedinnhold

- Høybråtens tid kan gå mot slutten

Dyktig og saklig - men har han rett personlighet?

Siste aprilmåling fra Norfakta viser at sentrumspartiene gjør det labert. Kristelig Folkeparti (KrF) får en oppslutning på 5,0 prosent.

Senterpartiet (Sp) får 5,3 prosent og Venstre (V) 3,4 prosent.

- Hva er problemet til KrF?

- KrFs problem er å konkretisere verdigrunnlaget på noen konkrete stridsspørmål, altså finne en ny sak som kontantstøtten. I øyeblikket har de ikke har klart å konkretisere noe slikt, sier valgforsker og professor Anders Todal Jenssen til Nettavisen.

- Kan gå mot slutten
- Hva kan du si om KrF-leder Dagfinn Høybråten?

- Jeg tror Høybråtens tid som leder kan gå mot slutten. Han er dyktig og saklig, men jeg tror det er mange i tillitsapparatet ikke synes han har den rette personligheten, sier Todal Jenssen.

Han mener det er feil å fokusere for mye på sjel og bekjennelsesparagrafen:

- Selv diskuterer de sjel og bekjennelsessaker, men det tror jeg er en «avsporing». De føler seg presset i øyeblikket, og tror kanskje det er noe feil med partiets kjerneverdier, men det tror jeg ikke er riktig. Jeg tror de har mange flere som støtter kjerneverdiene, enn som stemmer på partiet. sier professoren fra sidelinjen.

- En ny stor sak innen familiepolitikk kan hjelpe partiet, mener han.

Les også: Vil bytte ut Høybråten

- Angår folks hverdag
Høybråten ønsker ikke å gå inn på sin egen lederrolle og fremtid, men svarer Nettavisen slik:

- KrF har historisk vært sitt beste og sterkeste når verdigrunnlaget har blitt aktualisert på områder der partiet har høy troverdighet og med enkeltsaker som fenger, skaper debatt og angår folks hverdag, sier Høybråten til Nettavisen.

- Avsporing
Han sier de er bevisst dette i partiledelsen:

- Dette er også et viktig utgangspunkt for det strategiarbeidet partiet nå står midt oppe i.

Høybråten sier seg også enig i den avsporingen Todal Jenssen advarer mot:

- Jeg tror heller ikke, i likhet med valgforskeren, at svaret ligger i at KrF endrer på sin identitet. Det er en avsporing vi absolutt ikke kommer til å gå inn på.

- Vipper for Hansen
Anders Todal Jenssen er usikker på flere i partiledelsen.

- Hva med nestleder Inger Lise Hansens posisjon?

- Jeg tror det vipper for Hansen. Hun har fått mye kjeft og ble regnet av mange som illojal i sin opptreden etter utspillet i januar, hvor hun håpet på en ny kurs for partiet. Det ble neppe bedre av runde to, med forsideoppslag i underkjole, tror han.

Les også: - Dette er risikabelt

- Men diskusjonen kan bidra til å løfte frem noen konkrete saker.

Hvorvidt stortingsrepresentant og leder av transportkomiteen, Knut Arild Hareide, er «redningsmannen», er vanskelig å si:

- Ofte vet vi ikke dette før folk får prøvd seg. Kravene til en moderne leder er mange og fasettert – du kan være saklig, dyktig og karismatiske - og likevel bomme. Det er fryktelig vanskelig, sier han.

Kommentarer til denne saken