Gå til sidens hovedinnhold

- Høye boligpriser gjør folk fattigere

- Jeg forstår ikke hvorfor folk skal gni seg i hendene når boligprisene stiger, sier sjeføkonom.

«Boligmarkedet viser tegn til klar bedring etter en svak høst.», skriver Christian Dreyer, administrerende direktør i Eiendomsmeglerforetakenes Forening (Eff), i sin blogg onsdag.

Etter en trå avslutning på 2013, var det knyttet stor spenning til hvordan temperaturen i boligmarkedet ville bli i januar.

Flere meglere Nettavisen NA24 var i kontakt, i forrige uke, antydet at markedet gikk bedre enn forventet, og det til tross for at rekordstort boligtilbud.

«Boligmarkedet har likevel startet bedre enn forventet. Vi har så langt i januar solgt mange boliger for årstiden å være, samt flere boliger enn forventet. Prisutviklingen er det for tidlig å si noe om, men det meldes om mange salg av boliger som også ble forsøkt solgt før jul. Nå oppnås det priser som man før jul ikke fikk bud på en gang. Dette vitner om et marked i klar bedring.», skriver Dreyer i sin blogg.

Les bloggen her:Boligmarkedet er i klar bedring

- Meglerne lever ikke av prisstigning
Uttalelsene fra Eff-sjefen får derimot ikke Harald Magnus Andreassen, sjeføkonom i Swedbank, til å se spesielt lyst på boligprisutviklingen.

Til tross for at han har registrert de positive signalene fra bransjen, mener han at rapportene tilsier at boligmarkedet fremover i verste fall blir blandet, og i beste fall bedre enn det var før jul.

- Det som også har skjedd er at eiendomsmeglerne har bidratt til å jekke ned prisforventningene til selgerne.

- Det som også har skjedd er at eiendomsmeglerne har bidratt til å jekke ned prisforventningene til selgerne. Du vet, meglerne lever ikke av prisstigning, men av omsetningen og bransjen var raskt ute på ballen og fikk ned prisforventningene, sier Andreassen, til Nettavisen NA24.

Dreyer er ikke helt enig i Andreassens utsagn.

- Det er riktig som Andreassen sier at prisforventningene, og også prisantydningene, er lavere nå. Det eneste jeg ikke er enig i er at det er meglerne som jekker ned prisene, det er det markedet som gjør, sier Dreyer, til Nettavisen NA24.

- Det er jo markedet som justerer prisforventningene ned, på samme måte som markedet justerer prisforventningene opp når markedet går den veien, fortsetter han.

Dreyer medgir allikevel at meglerne har en finger med i spillet i det psykologiske aspektet ved kjøp og salg av bolig.

- Meglerne har absolutt en viktig oppgave i å forklare boligselgerne hva som er en fornuftig prisantydning. Meglerne har derfor en krevende oppgave når markedet snur da selgere at de kan få mer for boligen sin enn det markedet tilsier.

Han melder videre om at det for tiden er enklere å få både godt oppmøte på visninger og aktive budgivere.

- Det tok tid for selgerne å innse at boligmarkedet er tregere enn det har vært før, men vi opplever nå en helt annen stemning og at selgerne har mer edruelige og nøkterne forventninger, sier Dreyer, som i sin blogg understreker at det er for tidlig å friskmelde boligmarkedet.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

- Jeg har lenge uttrykt min urolighet
Sjeføkonomen, Harald Magnus Andreassen, som ved flere anledninger har uttrykt sin pessimisme over det høye prisnivået på boliger i Norge, og heller ikke han mener det norske boligmarkedet er sykdomsfri.

Til Nettavisen NA24 sier han at den økte omsetningshyppigheten ikke betyr at farene for prisfall er over.

- Jeg har uttrykt min urolighet for boligprisene lenge, men jeg vet ikke når fall i markedet vil inntreffe. Nå ble det et svakere halvår siste halvdel i fjor enn det jeg trodde i starten av året, sier Andreassen, som til tross for prisnedgang ikke tror dagens prise kan holde seg på det nivået de er på lang sikt.

- Boligprisene er i de fleste tilfeller høyere enn husleien, og det er en indikator på at de er for høye. En annen indikator er at bygge bransjen har tjent gode penger, og har hatt usedvanlige høye marginer de siste årene. Jeg tror ikke det koster mer å bygge bolig i Norge enn i andre land. Og dessuten så koster det å bygge bolig så uhorvelig mye mer enn det gjorde før. Fundamentet til boligprisene er teknisk byggeverdi og tomt. Førstnevnte er blåst opp av høykonjunktur, fortsetter han.

- Så folk bør ikke gni seg i hendene selv om boligprisene begynner å peke oppover?

- Jeg forstår ikke hvorfor folk skal gni seg i hendene når boligprisene stiger. Det at boligprisene stiger gjør oss ikke mer rike. For en nasjon er det ofte slik at om boligprisene stiger så blir folk fattigere, svarer Andreassen.

- Man skal ikke kjøpe ut fra økonomisk betraktning. Å kjøpe bolig er ingen god økonomisk beslutning, verken nå eller tidligere. Det å eie eget hus er en viktig sak for folk, men det betyr ikke at prisene aldri vil falle, fortsetter han.

Les også:- Vi har solgt tre ganger så mange boliger i år

- Boligprisene er for høye
I boligprisdebatten sammenlignes ofte Norske boligpriser med dem i andre storbyer, og et argument for å bygge opp under anslag om at prisfesten vil fortsette er til sammenligning lavere.

- Vi kan ikke sammenligne norske priser med de i andre storbyer. Dessuten er prisene i Norge større enn mange andre storbyer i Europa, som for eksempel Tyskland og Danmark. I 2006 var prisnivået i Oslo og København likt - nå er boligene halvparten så dyre i vårt naboland, sier Andreasen.

Argumentet om at vi ikke vil greie å møte boligetterspørselen i fremtiden, og at dette vil presse prisene, vraker han.

- Jeg er ganske trygg på at vi over tid kan klare å bygge mer enn nok boliger, uavhengig av hvor mange som kommer hit. Vi har store tomtearealer tilgjengelig, sier Andreassen, som understreker at han ikke er voldsomt pessimistisk til utsiktene i Norge.

- Men jeg snur ikke på hælen om boligprisene stiger litt dette året. De er fundamentalt sett for høye.

Reklame

Endelig på lager igjen: Verdens smarteste ladekabel til mobil er norsk

Kommentarer til denne saken