Gå til sidens hovedinnhold

Høyesterett behandler jentevold-saken

Fredag behandler Høyesterett den grusomme jentevoldsaken fra Rognan i Nordland. Spørsmålet er om den ene jenta kan dømmes for medvirkning til voldtekt når hun ikke deltok fysisk.

Det er den ene jentas forsvarer, Christian Wiig, som har anket saken inn for Høyesterett, sier statsadvokat Erik Thronæs til TV 2 Nettavisen.

Samfunnstjeneste
Hans klient, en 15 år gammel jente, ble dømt til 270 timers samfunnstjeneste for medvirkning til den brutale mishandlingen av en jevngammel jente. Hun ble blant annet svidd, skjendet i underlivet og tvunget til å ha sex med en asylsøker.

Det var i mai 2002 at jentegjengen mishandlet en 15 år gammel jente på en måte som både Salten tingrett og Hålogaland lagmannsrett sidestilte med voldtekt. Overgrepet ble anført av en yngre jente som ikke ble tiltalt i saken fordi hun var under den kriminelle lavalder.

Ankepunkter
De to jentene ble i lagmannsretten dømt til 300 timer samfunnsstraff og å betale en erstatning på til sammen 100.000 kroner. De ble dømt for uprovosert vold, og for å ha medvirket til voldtekten.

Christian Wiig mener for det første at hans klient ikke kan dømmes for medvirkning til voldtekt. For det andre mener han at straffeutmålingen er feil, og at en betinget dom er riktig hvis jenta først blir dømt for overgrepet.

Sivilt søksmål
Jenta som ble mishandlet og voldtatt, har gått til sivilt søksmål mot jenta som ledet overgrepet. Saken skal opp for Salten tingrett i januar.

- Vi krever erstatning begrenset oppad til 100.000 kroner sier jentas bistandsadvokat Tore Benson til TV 2 Nettavisen.

Reklame

Vårens topp 11 sneakers til herre