Gå til sidens hovedinnhold

Høyesterett vurderer giftsprøyte

USAs høyesterett skal avgjøre hvorvidt det er humant å bruke giftsprøyte som henrettelsesmetode.

To dødsdømte amerikanere saksøkte delstaten Kentucky i 2004 fordi de mente at henrettelse ved giftinjeksjon bryter med Grunnloven, som forbyr bruken av ubarmhjertig straff.

Saken blir nå behandlet i høyesterett, og kjennelsen vil først være klar i juni, melder BBC. Henrettelsesmetoden blir brukt i 37 av de 38 delstatene som praktiserer dødsstraff.

Henrettelsen skjer ved at den dødsdømte får innsprøytet tre typer med kjemikalier i årene. En av sprøytene sørger for at den dømte blir bevisstløs, den andre sørger for at alle muskler med unntak av hjertet blir paralysert, mens den tredje sprøyten stanser hjertet.

I teorien skal metoden være smerteløs, men det har ved flere tilfeller vist seg at den dødsdømte har lidd store smerter.

LES OGSÅ: Dødsdømt led i 69 minutter

Ralph Baze og Thomas Clyde Bowling Jr. ble dømt til døden i delstaten Kentucky, men gikk til sak mot staten fordi de mente at henrettelsesmetoden kunne påføre den dødsdømte unødvendig lidelse. Saken har skapt stor oppmerksomhet i USA og flere henrettelser har blitt utsatt som en følge av rettssaken.

I 2007 ble 42 mennesker henrettet i USA, noe som utgjør det laveste antallet på henrettelser de siste 13 årene.

204629

Reklame

Slik sparte Charlotte 15.000 kroner på billånet