Gå til sidens hovedinnhold

Høyre-katastrofen

Hadde Høyres landsmøte vært generalforsamlingen i en privat bedrift, ville styret blitt kastet – uten takketale, mener NA24s kommentator.

(NA24-KOMMENTAR): På den siste meningsmålingen før dagens landsmøte har Høyre en oppslutning på 9,2 prosent, det laveste i moderne tid. FrP har for lengst overtatt som det ledende borgerlige partiet, og kriger med Ap om å være Norges største parti, med rundt 30 prosent av velgerne.

Hvis et parti skulle måles på velgeroppslutning slik en bedrift måles på overskudd, ville dagens oppslutning vært nok til å sende både ledelse og styre på dør. Men i Høyre er man så opptatt av å unngå lederstrid at det neppe skjer.

NA24 - din nye næringslivsavis.

Det er egentlig utrolig at Høyre er kommet i dagens situasjon.

Høyrevind
Høyre er det partiet som i størst grad har påvirket samfunnsutviklingen i Norge det siste 20 årene. Arbeiderpartiet dominerte fra krigen og gjennom 1970-tallet, men da var partiet stivnet og i utakt med utviklingen.

Det blåste opp til høyrevind både i Norge og andre land ved inngangen til 1980-tallet. I USA fikk man Ronald Reagan, i Storbritannia Margaret Thatcher.

Her hjemme kunne Høyre på begynnelsen av 1980-tallet gyve løs på et Norge hvor lån var rasjonert, man ventet gjerne et år for å bli tildelt telefon, NRK var enerådende i eteren, og ferskt brød i helgene var fy-fy. Tusenvis av LO-ansatte gikk i protesttog mot at butikker kunne holde åpent etter 17. Det var da utlendinger som hadde vært i Norge vitset med at: «I’ve been to Norway. It was closed».

Man kunne ikke fritt veksle kroner til utenlandsk valuta. Når inflasjonen tok av fordi politikerne brukte for mye penger, svarte de med å forby lønns- og prisøkninger.

Trengte Høyre et skremmebilde, kunne man bare peke over grensen fra Finnmark, hvor Sovjetunionen var et levende eksempel på mislykket sosialisme.

Men dette begynner å bli fryktelig lenge siden.

Vanskeligere nå
Det sosialistiske fiendebildet har ikke gjennomslag i dag. Arbeiderpartiet gjør ingen forsøk på å skru klokka tilbake til 1970-tallet, og SVs sosialisme ble satt på båsen da partiet gikk inn i regjeringen.

Mens Høyre på 1980-tallet klarte å stå frem som et parti som var på folk flests side mot urimelig offentlig detaljstyring, er det Fremskrittspartiet som i dag har overtatt denne rollen.

Under Høyres siste periode i regjeringskontorene ble det mest fokus på å holde en edruelig økonomisk kurs. Siden KrF ikke ville vært med på kutt i offentlig sektor, fortsatte statens utgifter å øke. For å opprettholde ansvarligheten, hadde man dermed bare rom for svært moderate skattekutt, som var lite synlige for folk flest.

I løpet av denne regjeringsperioden, fra oktober 2001 til oktober 2005, gikk norsk økonomi stadig bedre, og mot slutten var det full fest, med høyere lønninger og lavere arbeidsledighet, drevet av høy oljepris og sterk global vekst. Likevel klarte ikke regjeringspartiene å høste noen gevinst av dette.

Det er vel og bra å forsvare handlingsregelen, men hvis man ikke har visjoner for Norge utover å begrense bruken av oljepenger til realavkastningen av oljefondet, får man neppe stemmene fra mange andre enn regnskapsførere og revisorer.

Det er lett å angripe FrP for å drive populistisk overbudspolitikk, men hvor er buskapene som skal skape entusiasme for Høyre? Og hvor er personene som kan formidle dem til brede lag av folket?

Are Slettaner tidligere leder for TV 2 Nettavisens økonomiseksjon og redaktør for iMarkedet.no. Han jobber nå for NA24 fra Houston, USA, og skriver blant annet kommentarartikler. Her kan du lese de siste dagenes kommentarer:
Berlin-mur mot Fredriksen?
Tror ansatte-aksjer gir kursfall
Svikter sekstimersdagen
Analytikere trenger regnehjelp
Jeg, en idiot
Ikke hør på finansselgerne!
Trikser dyr mat billig
Oljemesse i eksosdis
Stordalen, her er 1. mai-talen din!
Blir vi nyskapende av oljepenger?
Atomkraft? OK da!
Vive la différence!
Svenskevits i kraftmarkedet
Er de rødgrønne bra for børsen?
Kan ikke bli verre enn Berlusconi
Hurra for oljefondet!
Selg SAS!

Kommentarer til denne saken