Statsminister Jens Stoltenberg tok opp en rekke forhold da han talte til Arbeiderpartiets landsstyre fredag morgen og oppsummerte den politiske situasjonen.

Angrep Høyre
Før det kommende valget i år, trakk Stoltenberg også fram mangelen på et borgerlig alternativ.

Les også: - Sa ja til å bli statsminister

- I 2005 sa Siv Jensen at hun skulle bygge et borgerlig alternativ, det samme gjorde Erna. De har bygget i tre og et halvt år, men det er mindre enighet nå enn da. Det eneste vi vet er at det ikke er klart.

- Solberg eller Foss?
Særlig Høyres vegring mot å velge samarbeidspartnere fikk gjennomgå.

- Så lenge Høyre nekter å velge, får ikke velgerne noe alternativ å stemme på. Ikke vet de hvilken regjering man vil få, ikke hvilken politikk som vil bli ført - og ikke hvem som blir statsminister. Siv, Sponheim - og innad i Høyre er det ikke sikkert hvem som er kandidaten, Erna eller Foss, sa Stoltenberg, etter at det fredag ble kjent at Per-Kristian Foss sier han åpner for å bli statsministerkandidat.

- Det er det Høyre kaller valgfrihet, la statsministeren til sarkastisk.

Ingen i Høyre-ledelsen har sålangt villet kommentere saken.

Måtte krype til korset
Denne uken måtte regjeringen krype til korset, da Senterpartiet trakk sitt forslag om et blasfemitillegg i rasismeparagrafen. Forslaget møtte enorm motbør, også fra Sps egne rekker

Blasfemisaken ble også et av temaene statsminister Jens Stoltenberg tok opp:

- Vi la fram forslag til ny straffelov før jul, der blasfemi og ærekrenkelse var fjernet fra straffeloven, de hører ikke hjemme der. Det var også det eneste Stortinget skulle stemme over nå, sa Stoltenberg, og fortsatte:

«For dårlig - mildt sagt»
- Enighet om dette i regjeringen forutsatte at vi skulle arbeide med den såkalte hatparagrafen og med forslag til hva som skulle stå i den. Men de forslagene som kom var for dårlige - mildt sagt, sa Stoltenberg.

Sp og Signe Navarsete trakk forslaget onsdag.

- Dermed står vi igjen med å fjerne disse paragrafene fra straffeloven, og det er et skritt i retning av å trygge ytringsfriheten.

Mindre kostbart
Stoltenberg startet talen sin fredag med å kommentere Aps partiprogram som ble lagt fram torsdag.

- Jeg ser at partiprogrammet allerede er kommentert i en del aviser. Programmet er grundig og godt, men historisk er det nesten alltid slik at andre partier har mer spektakulære programmer, i hvert fall mer kostbare, sa Stoltenberg.

- Et partis oppslutning er proporsjonalt omvendt med hvor dyrt programmet er - med unntak av Frp til tider da, sa Stoltenberg, til latter fra salen.

Pyramidespill
Deretter fortsatte Stoltenberg talen med å snakke om den globale finanskrisen og den amerikanske økonomiens nedgang innvirkning på Norge.

- Vi står overfor en mye mer dramatisk nedgang og tilbakegang i internasjonal økonomi enn det vi har sett på mange tiår. Og vi erkjenner ikke dramatikken helt ut. I USA tiltar krisen i styrke, og den angår ikke bare USA, sa Stoltenberg.

Han kritiserte Republikanerne i Senatet som hindrer vedtak av Obamas krisepakke, og sa den amerikanske tradisjonen om null regulering av markedene fra president Ronald Reagans tid, hadde vist markedets manglende kvaliteter.

- Markedet klarer ikke å håndtere miljø, kollektive goder eller forskjellsbehandling. Men i tillegg klarer ikke markedet å håndtere markedet, sa partilederen, og sammenlignet utviklingen med pyramidespill - i første omgang er det en reell vekst, men deretter sprekker boblen.

- Arbeid for alle
Statsministeren mente det er tre ting som er viktige for å redde for at norsk økonomi og arbeidsplasser, nemlig økonomiske pakker til bank og næringsliv, innovasjon og å bygge bro mellom gamle og nye bransjer.

- Vi får en todelt økonomi, der noen bransjer har for mange folk, mens andre har for få. Vi må sørge for kompetanse og videreutdanning, slik at det ikke blir en for stor avgrunn mellom økonomien som vokser og den som stagnerer.

Regjeringslederen mente det også vil være Aps største utfordring de neste årene.

- Jeg kan ikke love at regjeringen kan redde alle arbeidsplasser. Dette er ike en krise vi kan bevilge oss gjennom. Når verden kjøper færre biler, så selger vi også færre bildeler. Men arbeid for alle er fortsatt jobb nummer én.