OSLO (Nettavisen og NTB) Etter tolv dager med sonderingsmøter, satte de borgerlige partiene mandag sluttstrek for første etappe med samtaler. I neste runde er det duket for reelle forhandlinger om regjeringsplattform.

DIREKTE: De vil regjere sammen

På pressekonferansen mandag bekreftet Erna Solberg og Siv Jensen at Høyre og Frp nå skal forhandle om regjeringssamarbeid, mens Venstre og KrF blir stående utenfor som deler av «grunnmuren» for den nye regjeringen.

- Vi presenterer ikke en regjeringserklæring, men en samarbeidsavtale som sikrer KrF og Venstre innflytelse selv om de ikke sitter i regjering, understreket Solberg.

- Nærmere hverandre
- Dette er sonderinger som har vært ført i åpenhet med stor gjensidig respekt. Det har brakt de fire partiene nærmere hverandre, innledet Høyre-leder Erna Solberg.

- Det vi i dag gjør er å presentere en historisk samarbeidsavtale mellom Høyre, Frp, KrF og Venstre. Vi er enige om å forvalte det flertallet velgerne ga oss i valget. KrF og Venstre finner det ikke riktig nå å være med inn i regjering. Noen av de sakene KrF og Venstre har vært opptatt av er likevel viktige saker for en ny regjering. Nå vil Høyre og Frp innlede forhandlinger om å danne regjering, sa Solberg videre.

- Vi presenterer ikke en regjeringserklæring, men en samarbeidsavtale som sikrer KrF og Venstre innflytelse selv om de ikke sitter i regjering, understreket hun.

Frp-leder Siv Jensen sa på pressekonferansen at alle de fire partiene vil utgjøre «grunnmuren» for en ny regjering.

Se samarbeidsavtalen mellom de fire partiene partiene her (PDF)

DIREKTE: Følg Nettavisen og NTBs liveblogg om det borgerlige samarbeidet her

HTML EMBED

- Har oppnådd betydelig
- For KrFs del har vi i løpet av disse dagene oppnådd betydelig mer politisk enn vi har gjort de siste åtte årene. Jeg har lyst til å takke Erna, Siv og Trine og særlig berømme Erna får måten hun har ledet disse samtalene på, sa KrF-leder Knut Arild Hareide.

- Vi får en styringsdyktig regjering, og vi får KrF og Venstre i en nøkkelstilling og posisjon her i Stortinget når det gjelder innflyelse, sa Hareide videre.

NRK og TV 2 meldte klokka 19.30 at det ifølge deres kilder går mot en topartiregjering med Høyre og Frp. Det viste seg å være riktig.

Det var Aftenposten.no som først meldte at Norge ligger an til å få en blåblå regjering med støtte fra sentrumspartiene Venstre og KrF.

Medier på pinebenken
Gjennom tolv dager med sonderinger har velgere og medier vært holdt på pinebenken om hva slags regjering vi får. I ettermiddags- og kveldstimene mandag - fram mot pressekonferansen på Stortinget - pågikk det flere spekulasjoner:

* Dagbladet meldte ved 16-tiden at de fire borgerlige valgvinnerne er enige om å anbefale et ja til å gå i regjering.

* Ved 16-30-tiden meldte fylkesleder Morgan Langfeldt i Buskerud Frp at hans parti i alle fall er med i den nye regjeringen.

* Politisk kommentator Magnus Takvam på NRK sa på Dagsnytt 18 at han hadde indikasjoner på at det ikke blir en regjering med alle de fire borgerlige partiene.

* Klokka 19 meldte Aftenposten at en stortingskilde sier Norge ligger an til å få en regjering med Høyre og Frp - med støtte fra Venstre og KrF. I løpet av den nærmeste halvtimen hadde også NRK og TV 2 kilder som spådde det samme utfallet.

- Jeg kommer ikke til å si hva konklusjonen er nå, den får dere vite på pressekonferansen senere i kveld, for det avhenger også av hva de andre partiene kommer frem til, uttalte Venstre-leder Trine Skei Grande til NRK like før klokka 19. Da hadde hun hatt møte med partiets nye stortingsgruppe.

Felles pressekonferanse
Høyre, Frp, KrF og Venstre har varslet en felles presskonferanse på Stortinget mandag kveld tidligst klokken 20.

Sentralstyremedlem Guri Melby (V) sier til Adresseavisen at KrFs svar på om de vil delta i en firepartiregjering vil ha stor betydning for hvor Venstre lander.

Politisk kommentator Magnus Takvam i NRK uttalte på Dagsnytt 18 at han har indikasjoner på at det ikke blir firepartiregjering, melder NTB.

- Vi vet ikke veldig mye, de som forhandler har vært veldig flinke til å holde informasjonen internt. Men min vurdering ut ifra de indikasjonene jeg har fått, er at det ikke tyder på en firepartiregjering. Ta det for det det er verdt, sier Takvam i Dagsnytt 18.

Får firepartidrømmen oppfylt?
Dagbladet.no meldte litt før klokka 16 at de fire borgerlige valgvinnerne er enige om å anbefale sine partier å si ja til regjering.

I så fall får kommende statsminister Erna Solberg (H) oppfylt sitt ønske om en firepartiregjering. Dagbladet siterer en «sentral kilde» som sier at de fire forhandlingsutvalgene har avklart de viktigste politiske spørsmålene og altså falt ned på et ja. Avisen er foreløpig alene om å melde dette.

I Frp sier en kilde, fylkesleder Morgan Langfeldt i Buskerud, at hans parti i alle fall er med i den nye regjeringen.

- Vi er med, men jeg kan ikke si noe om de andre, uttalte han litt før klokka 16.30.

Nettavisen spurte ved 16-tiden leserne om hvem som skal regjere sammen, og de fleste (40 prosent) har så langt svart Høyre og Frp, mens 30 prosent har tro på at det blir alle de fire borgerlige partiene.

Les også: - Dette må vi få gjennomslag får

- Fryktelig spent
- Jeg er fryktelig spent på hva stortingsgruppa kommer til å si, sa Venstre-leder Trine Skei Grande da hun banet seg vei gjennom pressekorpset i forkant av gruppemøtet i komitéhuset på Stortinget klokken 17 mandag.

Også i KrF var stemningen spent foran fellesmøtet i sentralstyret og stortingsgruppa som startet et par timer tidligere og ennå ikke er avsluttet.

- Jeg vil gi mitt råd til partiet. Det jeg har å si, vil jeg si her. Så vil jeg si det til dere senere i dag, sa KrF-leder Knut Arild Hareide på vei inn til møtet.

Det er svært begrenset hva partiorganene har fått vite underveis.

- Jeg stiller med blanke ark og er like spent som dere, sa stortingsrepresentant Geir Jørgen Bekkevold til NTB før fellesmøtet med stortingsgruppa og sentralstyret startet like etter klokken 15.

Han forteller at partiet ikke har blitt orientert om framdriften i sonderingene siden møtene sist onsdag. Flere av de frammøtte poengterte at partiet må ta seg god tid før det treffer en så viktig avgjørelse.

- Jeg håper vi vil vite hvordan regjeringen ser ut innen dagen er omme, sa Venstre-leder Trine Skei Grande til NTB etter at sonderingene ble avsluttet på tolvte dagen mandag.

Ifølge Venstre-lederen har stemningen i sonderingene vært god hele tiden, selv når dagsordenen kom til de vanskeligste stridsspørsmålene.

Benket seg klokka 17
Stortingsgruppene til Høyre og landsstyret til Frp samlet seg også klokken 17 for å høre forhandlingsdelegasjonene oppsummere sonderingene og gi sitt råd.

På vei inn til regjeringssamtalene på Stortinget rett før klokka 12 mandag fastholdt Høyre-leder Erna Solberg at hun har god tid, at hun vil lytte til hva de andre partiene har å si – og at det er uvisst om det kommer en avklaring i løpet av dagen om hvilke partier som blir med i hennes regjering.

Da samtalene ble avsluttet etter om lag halvannen time, var hun tryggere på at en avklaring vil komme. De fire valgvinnerne har da bebudet en felles pressekonferanse i Vandrehallen på Stortinget, men den kan godt bli forskjøvet dersom partimøtene trekker ut i tid.

HTML EMBED

- Dere får svarene dere vil ha klokka 20, sa Solberg da hun forlot sonderingene tidlig mandag ettermiddag. Formuleringen var så å si den samme da hun ankom Høyres Hus for å møte stortingsgruppa.

- Jeg tror jeg gjentar meg selv. Svarene får dere på pressekonferansen, sa hun ifølge NTB.

Ved 18.30-tida var møtet i Høyres stortingsgruppe over.

Møtet i stortingsgruppa og sentralstyret i KrF var over litt før 18.30. Deretter skulle landsstyret samles før stortingsgruppa møtes på nytt. Det er her den endelige avgjørelsen fattes, melder NTB.

Søker avskjed 14. oktober
Den rødgrønne regjeringen blir sittende inntil videre. 14. oktober skal de legge fram forslag til statsbudsjett, og Jens Stoltenberg har varslet at han vil følge parlamentarisk sedvane og søke regjeringens avskjed da. Deretter blir de rødgrønne sittende som forretningsminesterium til Erna Solbergs nye regjering overtar. Ifølge NTB vil det sannsynligvis bare være snakk om dager.