Gå til sidens hovedinnhold

Høyre-topp vil ha boligskatt

Henrik Asheim vil innføre skatt på din bolig nummer to.

På en konferanse i regi av Norsk Boligbyggelag om behovene for bolig i fremtiden, kom Unge Høyres leder Henrik Asheim med et overraskende forslag til hvordan man kan minke prispresset i boligmarkedet.

- Jeg mener det kan være en god ide å ha skatt på å eie en ekstra bolig, sier Henrik Asheim til Nettavisen.

- Invester i bedrift, ikke bolig
Han ønsker å flytte folks investeringer over fra boligmarkedet og inn i børs og bedrifter.

- Den situasjonen vi har fått nå gjør at det har blitt lukrativt å investere i bolig fremfor å investere i bedrifter. Dette blir en skatt kun for dem som står mellom å investere i bedrift eller bolig, sier Unge Høyre-lederen.

Høyre er sammen med Frp det tydeligste partiet på at de vil avskaffe skatt på egen bolig. Det er Asheim klar for å endre på.

- Dette er ikke i strid med vårt arbeid for større personlig og økonomisk frihet. Staten skal ikke bestemme hva folk skal investere i, men det bør tilrettelegges for at folk investerer i bedrifter, sier Asheim.

- Vil ikke gjeninnføre boligskatt
Høyres nestleder og finanspolitiske talsmann Jan Tore Sanner er ikke imponert over partiets ungdomsleder.

- Dette synes jeg er et dårlig forslag og Høyre kommer ikke til å ønske å gjeninnføre skatt på bolig, sier Jan Tore Sanner til Nettavisen.

Sanner mener i motsetning til Asheim at det er veldig positivt at folk investerer i boligmarkedet.

- Det at folk investerer i en bolig nummer to kan jo også bidra til å bedre leiemarkedet. Det bidrar positivt for ungdom som ønsker å komme inn på boligmarkedet. Putter man en skatt på toppen, så blir det bare dyrere for leietakerne, sier Sanner.

- Blir dyrere å leie
Til Dagsavisen sier Asheim det stikk motsatte.

– Motargumentet er jo at boligeierne bare vil sende regningen videre til leietaker. Men jeg tror dette stort sett vil ramme dem som har penger til overs, sier Asheim til avisen.

Sanner mener Unge Høyre-lederen tar feil.

- Det vil i tilfellet være unntaket fra hovedregelen. Jeg kjenner ikke til at denne typen skatt ikke blir veltet over på forbrukerne, i dette tilfellet leietakerne, sier Sanner.

Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien gratis

Kommentarer til denne saken