Gå til sidens hovedinnhold

Huggorm-år i år?

Det fine været i sør gjør at det kan gå mot huggorm-år, mener TV-zoologen Petter Bøckman

(iBergen.no) - Kan du forstå at noen vil ta livet av disse flotte dyrene, sier Hermund Linde. Han snublet nesten over en huggorm på det fjerde hullet på Meland Golfbane utenfor Bergen,onsdag kveld.

Ormen var 40 cm lang og som vi skal høre "en hann i beste slyngelalder".

Linde roper til ormen. Tett ved den. Ingen reaksjon.

- Ser du, de er stokkdøv. Likevel var et gammelt råd til ungene at de skulle synge når de gikk tur i skogen for å skremme ormen vekk.

- Det er faktisk helt riktig, sier TV-zoolog Petter Bøckman.

Må trampe
- Du må trampe i bakken, da hører den deg. Han plukker opp vibrasjoner fra bakken i underkjeven. Han hører ingenting som kommer luftveien.

- Skal vi slå dem ihjel?

- Nei, det skal vi ikke, dessuten er det ulovlig. De er fredet dersom de ikke er til fare for folk og fe, om de kommer inn i en barnehage, f.eks.

De små giftigst?
- Mange tror at de små er mer giftige enn de store. Det er bare tull, sier golfspiller Linde.

- Det er bare delvis riktig, sier zoologen. De har ikke mer gift, men de er mye dårligere til å kontrollere bruken av giften sin, derfor kan du få mer gift i deg hvis du blir bitt av en liten en. Og her er et lite huggorm-faktum til. Det er lett å se forskjell på hann og hunn. Hannen er brun med svart mønster, hunnen er grå. Hvis du så en brun en på 40 cm er det en hann i beste slyngelalder, hevder han.

Hvor aggressiv er den?

- Du må nesten bønnfalle den om å bite deg. Det er ikke mange som blir bitt hvert år. Det er hvis du tråkker på den barbeint. Den biter ikke noe høyere enn anklene som oftest, og der har vi som regel sko, sokker og bukse.

Ormeår hvert år
- At den finnes midt på en golfbane der folk går, er det et tegn på at det blir huggorm år i år?

- Det får vi håpe. Det er ikke så lenge siden sist. Sol og ikke for varmt over tid, gjør at flere overlever dvalen. Huggormen er musespiser først og fremst og kornbondens beste venn. Se på den som en katt, bare i mye kulere utgave. Den er et fredelig dyr, ikke spesielt giftig. Opp til 50 prosent av bittene er tørre bitt ( uten gift) Får du et giftig bitt må du ta det med ro så gjør giften jobben sin i ytterhuden. Begynner du å løpe blir blodsirkulasjonen slik at du transporterer giften til hjerne og hjerte og alle andre steder du ikke vil ha den. Ta en røyk. Det nedsetter sirkulasjonen i huden, sier Bøckman og legger til at huggormen kan bli 20 år gammel og at vi med den globale oppvarmingen kan få huggorm-år oftere fremover.

Les flere nyheter på www.iBergen.no

Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien gratis

Kommentarer til denne saken