OSLO (Nettavisen): - For oss i Kirkens Bymisjon er dette en helt ny type hjemløshet. Det er lenge siden Oslo har vært i en slik situasjon der vi har en så stor gruppe helt på siden av velferdsstaten, sier Marit Nybø, daglig leder for Bybo-prosjektet i Kirkens Bymisjon.

Vi møter henne på «hotellet» i Louises gate på St. Hanshaugen. Nybø og hennes team av faste og frivillige tilbyr billig overnatting for bostedsløse EØS-borgere som kommer til Oslo. Pågangen ser ikke ut til å avta.

Lang kø for registrering
De to organisasjonene tilbyr overnatting på firemannsrom og har i alt 80 senger. Det er ennå noen timer til det åpner. Sengene er ikke oppredd, men billig sengetøy kjøpt inn på Ikea ligger klar. Nede i byen, i en sidegate utenfor Røde Kors-huset på Vaterland, har det allerede begynt å danne seg en kø av håpefulle gjester som skal registrere seg.

Det er mellom 90 og 100 personer i køen, så det er ikke plass til alle denne natten heller. De heldige får skrive seg på en liste, betaler 15 kroner og får utdelt et armbånd som viser at de er registrert. Senere på kvelden kan de dra opp til Sankthanshaugen og få seg en forhåpentligvis god natts søvn.

Seng uten frokost
Overnattingstilbudet omfatter bare seng for en natt. Det er ingen mat. Tidlig neste morgen blir alle gjestene effektivt sjekket ut. Det er ingen bagasjeoppbevaring.

- Det er tullete at vi må stå i denne køen. Nå har vi stått her i to timer, og slik må vi holde på hver dag, sier Anatoli (19) og kameraten John (25) til Nettavisen. De har trukket luene godt ned over ørene og hutrer i høstlufta. Det meste de har av bagasje har de med seg. Anatoli har i tillegg noe han har gjemt bort i skogen for å slippe å dra på så mye. De forteller at de kommer fra Romania, men sier på eget initiativ at de ikke tilhører gruppen av romfolk, som det også finnes flere av i køen.

Vil mekke biler
De er i Norge i håp om å finne jobb og har vært her i en måned, forteller de. Pengene de hadde er brukt opp. De kom hit i håp om få jobb som bilmekanikere. På nettet leste de at Norge var et land med mange dyre biler og at engelsk var andrespråket for nordmenn. Begge snakker greit engelsk. Men erfaringen så langt er at arbeidsgiverne vil ha folk som kan norsk. Der kommer de to foreløpig til kort.

- Jeg sender søknader og får beskjed om at jeg vil bli kontaktet. Som regel hører jeg ikke noe mer, sier Anatoli.

Les også: De fikk svi da boblen sprakk

- Bedre tilbud i Sverige
49 år gamle Muhammed, opprinnelig fra Marokko, forteller at han er i Norge i håp om å finne arbeid. Han har bakgrunn som industriarbeider, men er villig til å ta det meste. Han forteller at han også har vært i Sverige og jaktet på jobb der.

- Der var det ingen kø for å få overnatting. Du betalte 50 kroner og fikk både overnatting, mat og en dusj, sier han.

Vil lære seg norsk
Chaouki (47) kommer opprinnelig fra Algerie, men har bodd i Irland i 16 år. Han forteller at han har en sønn der som nå er 14 år som bor sammen med moren sin. Da det ikke lenger var arbeid å få i Irland, dro Chaouki til Norge.

- Jeg har jobbet i restaurantbransjen, men ser etter alle typer jobber, sier han. Han er fast bestemt på å finne arbeid og forteller at han samme dag har vært på sitt første norskkurs.

- Jeg trenger lære litt norsk, sier han smilende - på norsk.

Og Chaouki har ikke tenkt å gi opp.

- Hvis jeg får jobb, blir jeg her for alltid, sier han.

Fra 77 land
Det er en mangfoldig gruppe som benytter seg av tilbudet som Kirkens Bymisjon og Røde Kors har hatt gående i noen måneder. De kan fortelle om gjester fra 77 ulike land, 57 prosent fra Øst-Europa, 18 prosent fra Afrika sør for Sahara, 10 prosent fra Vest-Europa, 5 prosent fra Nord-Afrika og 10 prosent fra andre land. Av østeuropeerne kommer brorparten - 81 prosent fra Romania, 10 prosent fra Albania, 3 prosent fra Polen og 3 prosent fra Bulgaria. Organisasjonene registrerer ikke etnisitet, men forteller at det er mange rom.

- Vi har arbeidsinnvandrere, vi har tiggere. Vi møter en fattigdom som gjør inntrykk, sier Marit Nybø.

- Noen kommer med 2000 kroner i lomma og håper å få jobb før de går konk. Det er en type fattigdom som er annerledes enn den vi er vant med her hjemme. Når kvinner må dra fra barna sine for å prøve å få til noe her i Norge, forteller det noe om hvor desperate folk er. Det er nesten utenkelig for oss.

Drømmer om et annet liv
- Hva er det de håper på her i Norge?

- De drømmer om et annet liv, slik nordmenn gjorde da de utvandret til Amerika. Norge representerer for mange drømmen om et bedre liv. Det er mennesker som gjør det de kan for å skape et bedre liv for seg og sine. Noen kommer også med tanker om å jobbe i tre måneder, tjene penger og så dra hjem igjen.

- Og hvordan opplever de møtet med Norge?

- For mange representerer Norge en skuffelse. Det er vanskeligere å få jobb enn de tror. Det har også vært en holdningsendring i forhold til tigging. Det er dårligere butikk enn det var tidligere, forteller de. Som tiggere kan de tjene 50-70 kroner dagen

- Dere tilbyr kun overnatting én natt av gangen, og folk må stå utendørs i kø for å registrere seg. Er dette Oslos kjipeste hotell?

- Ja, det er råkjipt, og det er en nødløsning. Men behovet er der. Hadde det vært billige overnattingstilbud i Oslo til 50 kroner, hadde flere sovet der.

Les også: - Norge er det mest ekstreme landet i Europa

- Forholder oss til at de er her
Mens Kirkens Bymisjon og Røde Kors har tatt hånd om de fattige og bostedsløse, har debatten til tider gått høyt om hvordan Norge som nasjon skal håndtere denne nye utfordringen og ikke minst tiggerne.

- Vi kan godt diskutere politikk og hvorvidt vi skal hjelpe folk hjemme eller her, men vi forholder oss til at de er her og at det er et humanitært behov. Dette tilbudet er ikke lukrativt et sekund, men det gjør at folk kan sove inne i stedet for ute, og det er vårt bidrag til at Oslo skal være en varmere by, sier Nybø.

9000 overnattinger

Kirkens Bymisjon og Røde Kors gikk våren 2013 sammen om å tilby et akutt overnattingstilbud for fattige tilreisende i Oslo. Det offentlige hadde ikke noe slikt tilbud, men organisasjonene fikk midler fra Justis- og beredskapsdepartementet. Midlene rekker foreløpig ut året. Deretter er det opp til statlige myndigheter om tilbudet fortsatt skal få støtte.

I mai 2013 var det anslått at det var hundrevis av bostedsløse EØS-borgere i Oslo, og det var ventet at tallet ville øke utover sommeren. Overnattingstilbudet i regi av de to organisasjonene har vært i drift siden juni i år på ulike steder i byen.

Fra 15. oktober er det Kirkens Bymisjon som har ansvaret for driften av overnattingen, mens Røde Kors har ansvaret for registreringssentralen.

I en evalueringsrapport som nå foreligger forteller organisasjonene at det har vært svært krevende å finne egnede lokaler til overnatting. Over 50 ulike private, kommunale og statlige aktører er blitt kontaktet uten hell. Til slutt måtte organisasjonene ta i bruk egne lokaler som i utgangspunktet ikke ble ansett som egnet.

Oslo kommune ga på et tidlig tidspunkt uttrykk for at kommunen ikke støttet prosjektet og ikke mente det var riktig tilnærming opp mot fattige tilreisende. Røde Kors og Kirkens Bymisjon forteller likevel om et svært godt samarbeid med kommunen på etatsnivå.

Siden oppstart i våres er det registrert 9000 overnattinger. Organisasjonene mener tiltaket har bidratt til at færre sover ute i det offentlige rom.

(Kilde: Foreløpig rapport om akutt overnattingstilbud for fattige tilreisende EØS-borgere).

HTML EMBED