Gå til sidens hovedinnhold

Hun er nøkkelen til en «uslåelig» rekord

En av Russlands største langrennsbragder kan bli overgått - av Norge.

I 1995 var Russland den dominerende nasjonen i langrenn. Jelena Välbe var på sitt beste og vant verdenscupen, men hun var ikke alene om å plante det russiske flagget høyt på resultatlistene.

Russland tok faktisk de fem øverste plassene i verdenscupen sammenlagt - og satte med den en rekord mange nok antok ville være bortimot umulig å slå.

Vel, nå er det Norge som dominerer kvinnelangrenn.

- Det blir jo spennende å se om de klarer den rekorden. Rekorder er alltid morsomt, sier langrennssjef Åge Skinstad til Nettavisen.

Bjørgen i suveren ledelse

I skrivende stund er Marit Bjørgen nummer én i verdenscupen 2014/15. Det vil hun nok også være for all ettertid, siden avstanden ned til nærmeste utfordrer, Therese Johaug, er på hele 350 poeng.

Bak Johaug følger Heidi Weng, Ingvild Flugstad Østberg og Ragnhild Haga. Det er altså fem norske jenter øverst. Det ser altså meget lovende ut med tanke på å tangere rekorden.

Nicole Fessel og Denise Herrmann fra Tyskland er henholdsvis på sjette- og sjuendeplass, mens Maiken Caspersen Falla er nummer åtte.

Hvis Maiken Caspersen Falla passerer de to tyske jentene, og holder unna for konkurrentene bak, ender Norge opp med de seks øverste plassene i verdenscupen. Det vil altså være ny rekord.

Og den vil bli enda vanskeligere å slå enn Russlands nåværende rekord, som nesten 20 år etter at den ble satt, plutselig viser seg å være mulig å slå likevel.

Prioriterer sprint

- Så det er opp til meg om vi slår den eller ikke? ler Maiken Caspersen Falla.

Hun tør ikke å love at hun klarer sjetteplassen.

- For min del går jeg flere skirenn før jul. Når det nærmer seg mesterskap, blir det ofte at jeg prioriterer å gå sprint, mens i starten av sesongen handler det mer om å gå seg i form.

- Det er ikke noe stort poeng for meg å ta poeng i totalcupen. Det er mer sprintcupen jeg fokuserer på. Hvis jeg skulle klare å få en topp 10-plassering i totalcupen, vil jeg være kjempefornøyd. Det vil være over all forventning, mener 24-åringen, som ble nummer 16 i totalcupen i fjor.

Hun har vært blant de seks beste i sprintcupen fire år på rad og ligger på tredjeplass der nå, 82 poeng bak Ingvild Flugstad Østberg, som topper med 385 poeng.

Åge Skinstad vil ikke avskrive sjansen helt.

- Maiken er en type løper som stort sett får poengene sine i sprint, og hun og Denise Herrmann har samme spisskompetanse. Fessel er en som typisk tar poeng på distanse og ikke sprint. Så har vi Justyna Kowalczyk og Charlotte Kalla, som er gode nok til å få poeng i både sprint og distanse. Vi skal være heldig hvis vi skal klare det der, men det er jo en del sprinter igjen. Det er en sprint i Østersund, Lahti, Drammen og det er halve sprintpoeng i Stockholm, så det er mulighet for 350 sprintpoeng til, poengterer Skinstad.

Kowalczyk og Kalla

Han anser Kowalczyk og Kalla som de tøffeste utfordrerne når det gjelder Maiken Caspersen Fallas mulighet til å ta sjetteplassen, selv om begge i skrivende stund ligger bak.

- Jeg tenker nok at det er Kalla og Kowalczyk, ja. Nå så vi tendenser i Otepää, der Kowalczyk gikk en veldig god teamsprint. Begge har det i seg. De to er nok de største truslene. Nicole Fessel har også hatt veldig fin framgang i år. Hun liker fri veldig bra, og hvis Fessel skal gå 10 fri på fredag, kan hun ta noen poeng der.

- Hvis Norge skulle klare å overgå Russland med seks jenter på topp, hvor «uslåelig» blir den rekorden for andre nasjoner enn Norge?

- Nei, jeg tror vel at hvis noen hadde sagt til meg i 1995 at Norge skulle klare å kjempe om det i 2015, er jeg ikke så sikker på at jeg hadde trodd på det, humrer Skinstad.

Før han legger til:

- Det er vanskelig å spå hva som skal skje 20 år fram i tid. Vi så jo på idrettsgallaen i Sverige denne uka hvor sterkt langrenn står i Sverige. Vi vet jo at Kalla var «dårligere» enn Bjørgen og Johaug i fjor, likevel ble hun kåret til beste kvinnelige utøver i Sverige. Skisporten står sterkt i Sverige, Finland, Russland. Vi ser også at det er god utvikling hos de tyske løperne. Det er vanskelig å være påståelig på at det ikke skal skje.

- Kan den norske dominansen i verdenscupen forklares med at andre nedprioriterer den?

- Nedprioriterer? Jo på ett vis. Det er i all fall et tegn på at VM blir prioritert veldig høyt. Når vi ser på de løperne som er nummer tre til fem nå, de er jo ikke opplagte. De må gå seg inn på VM-øvelser, og det har de for så vidt gjort, De må helt fra starten gå seg inn på VM-lagene, mens andre utøvere er nærmest sikret plass uansett hvordan de går og kan fokusere på å finne formen til VM, sier Skinstad til Nettavisen.

- Nesten like stort som VM

Maiken Caspersen Falla håper iallfall å sanke flere verdenscuppoeng, både før og etter VM i Falun.

- Vi trener så utrolig mye, så at de 800-900 treningstimene jeg legger ned skal avhenge av ett renn – sprinten i VM, der det er så mye som kan skje – er ikke så motiverende. Jeg synes det er utrolig moro å gå verdenscup. Det er jo ikke flere utøvere med i VM. For min del betyr det nesten like mye som VM, sier Caspersen Falla.

Hun tror også at den norske dominansen kan fortsette i mange år.

- Sånn det ser ut nå, er de ikke så gamle, de jentene som ligger oppe der. Det er vel bare Marit som ser slutten på karrieren, mens vi andre neppe har tenkt så mye på å legge opp. Og så har vi jo Astrid Uhrenholdt Jacobsen også. Jeg tror nok at vi blir vanskelige å slå.

Men, som hun også påpeker:

- Plutselig kommer det en utøver som legger seg helt i toppen. Hvis et land får en ledestjerne, kan det dra med seg mange. Nå kommer for eksempel Stina Nilsson for Sverige. Det er flere som også er på gang, advarer Caspersen Falla.

Enn så lenge er det imidlertid det norske flagget som dominerer verdenscupen.

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

HTML EMBED
Reklame

Ny grillpakke: - Den beste barbecuesausen vi har smakt