Tre nye politimestere kan gjøre klar til å rykke inn i sine embeder. Det ble klart i statsråd fredag.

En av dem er Ap-politiker og tidligere statssekretær i Justis- og politidepartementet, Anne Rygh Pedersen (40) fra Larvik i Vestfold. Nylig fikk hun oppdraget med å lede utvalget som skal kartlegge ambulansetjenesten i Norge.

Gleder seg
Til Østlands-Posten sier Rygh Pedersen at hun gleder seg til å ta fatt. Samtidig er hun usikker på sin videre politiske karriere.

- Det kan nok bli vanskelig å kombinere, men dette må jeg se nærmere på, sier hun til avisa.

Pedersen er i dag ansatt som politioverbetjent i Vestfold politidistrikt, hvor hun også tidligere har vikariert som seksjonsleder ved Operasjonssentralen. Hun har erfaring som politibetjent, og senere politiførstebetjent i Sandefjord politidistrikt/Vestfold politidistrikt.

Politikk og politi
Fra oktober 2003 til september 2005 var hun fylkesordfører i Vestfold fylkeskommune, og hun var statssekretær i Justis- og politidepartementet fra oktober 2005 til medio februar 2007.

Pedersen er politiutdannet og har vært ansatt i politiet siden 1990, skriver Justisdepartementet i en pressemelding.

Turbulent rundt søkere
Det har knyttet seg stor spenning til utnevnelsen av ny politimester i Telemark, en stilling som tidligere var besatt av Geir Sønstebø. Han søkte opprinnelig for en ny periode, men ble kritisert for sin lederstil og trakk søknaden. Konstituert politimester Runar Karlsen var også en av søkerne. Men valget falt altså på Anne Rygh Pedersen.

Den andre kvinnen som fredag ble utnevnt er Kirsten Marie Lindeberg, som blir politimester i Agder. Hun er i dag distriktssjef i Statens vegvesen.

Vest-Finnmark politidistrikt får også ny politimester. Det er Geir Ove Heir, i dag forbundsleder i Norges lensmanns- og politilederlag.