Gå til sidens hovedinnhold

Hun er tidenes yngste kongresskvinne

Elise Stefanik har blant annet erfaring som praktikant hos president George W. Bush.

NEW YORK (NTB-AFP): En 30 år gammel republikaner fra delstaten New York ble tirsdag den yngste kvinnen som noensinne er valgt til Kongressen i USA.

Var praktikant hos Bush

Elise Stefanik, som tidligere har vært praktikant hos president George W. Bush i Det hvite hus, slo sin demokratiske rival, filmprodusenten Aaron Woolf, i sin valgkrets i den nordlige delen av New York.

Stefanik slo dermed rekorden til Elizabeth Holzman fra Brooklyn som ble valgt i 1972 da hun var 31 år gammel.

Den yngste mannlige kongressrepresentanten noensinne var William Charles Cole Claiborne som var 22 år gammel da han ble valgt i 1797, til tross for at han var for ung. Flere har de siste årene blitt valgt da de var 25 eller 26 år gamle.

I henhold til USAs grunnlov må man være 25 år for å bli medlem av Representantenes hus og 30 for å bli senator.

Flertall i begge kamrene

Republikanerne har kapret minst sju plasser fra demokratene i Senatet og har dermed sikret seg flertall i begge kamre i Kongressen, viser prognosene.

Ifølge prognoser gjengitt av blant andre CNN, The New York Times og Fox News, har republikanerne kapret plasser fra demokratene i delstatene West Virginia, Arkansas, South Dakota, Montana, Colorado, Iowa og North Carolina.

Partiet har dermed sikret seg minst 52 av de 100 plassene i Senatet og kommer ifølge prognosene også til å beholde et klart flertall av setene i Representantenes hus. (©NTB)

Følg NTBs direktedekning av mellomvalget

Les også: Republikanerne tar både Senatet og Kongressen

Les også:- En del amerikanere er «dumming down»

HTML EMBED

Kommentarer til denne saken