Gå til sidens hovedinnhold

Hun er verdens mektigste kvinne

Halvparten av verdens mektigste kvinner er amerikanske. Se de mektigste her.

For andre år på rad er Tysklands kansler Angela Merkel rangert som verdens mektigste kvinne av økonomibladet Forbes.

NA24 - din næringslivsavis

Hun styrer verdens største eksportøkonomi, den kanskje mektigste medlemsstaten i EU og unionens mest folkerike land. Hun har imponert verden med sine lederegenskaper i to G8-møter, og klart å få verdens rikeste land med på betydelige CO2-kutt. I tillegg maktet hun å presse EUs 27 medlemsstater til å godta en ny «EU-grunnlov». Det plasserer henne glatt på toppen av maktlistene, ikke bare blant de mektigste kvinnene.

Kinesisk nr. 2
Nummer to på listen er, ifølge Forbes, er Kinas visestatsminister Wu Yi, som sammen med statsminister Wen Jiabao styrer hun en økonomi som snart vokser forbi Tysklands økonomi. Nylig «stirret hun i senk» sin motpart i strategiske, økonomiske samtaler, USAs finansminister Henry Paulson. Han kom med harde krav om nedskriving av valutaen og redusering av landets 232 milliarder dollar store handelsoverskudd mot USA, men nådde ikke gjennom.

Nummer tre på listen er sjefen for det statseide investeringsselskapet, Temalek Holdings. Singapores svar på det norske oljefondet. Ho Ching styrer en pengebinge som vokste fra 80 til 108 milliarder dollar i fjor. Nylig annonserte hun at de vil investere i den britiske storbanken Barclays, for å støtte bankens forsøk på å overta den nederlandske rivalen ABN Amro.

Amerikansk næringsliv
Videre nedover på listen finner vi USAs utenriksminister Condoleezza Rice, som overtok stillingen etter Colin Powell, Pepsi-sjef Indra K. Nooyi, Indias president Sonia Gandhi og sjefen for det sørafrikanske gruveselskapet Anglo American, Cynthia Carroll.

Som de fleste lister sammensatt av listemesteren Forbes, domineres også denne av amerikanere. Mange av dem er topper i næringslivet, som Hugh Hefners datter Christie Hefner (nr. 85), toppsjef i Playboy, Oprah Winfrey (nr. 21) TV-profil og styreleder i selskapet Harpo og CNNs sjefkorrespondent Christiane Amanpour (nr. 74). Finlands president Tarja Halonen (nr. 50) og svenske Antonia Ax: son Johnson (nr. 69), styreleder i investeringsselskapet Axel Johnson AB er på listen, men ingen nordmenn er funnet verdig en plass på Forbes-listen.

Verdens ti mektigste kvinner

1

Angela Merkel

Kansler, Tyskland

2

Wu Yi

Visestatsminister, Kina

3

Ho Ching

Toppsjef, Temasek, Singapore

4

Condoleezza Rice

Utenriksminister, USA

5

Indra K. Nooyi

Toppsjef, Pepsi, USA

6

Sonia Gandhi

President, India

7

Cynthia Carroll

Toppsjef, Anglo American, UK

8

Patricia A. Woertz

Toppsjef, Archer Daniels Midland, USA

9

Irene Rosenfeld

Toppsjef, Kraft, USA

10

Patricia Russo

Toppsjef, Alcatel-Lucent, USA

Kilde: Forbes

Reklame

Pondus-boka har vært utsolgt i 14 år: Nå er den endelig på lager igjen