NEW YORK (Nettavisen): «Megyn Kelly vinner denne debatten», konkluderte nyhetsredaktør Rebekah Metzler i CNN mens ti republikanske presidentkandidater deltok i torsdagens direktesendte debatt på Fox News.

Dette var den første TV-debatten i regi av det republikanske partiet, det er en av de mest forhåndsomtalte politiske debattene noensinne og det var første sjanse for mange av dem til å få Donald Trump ned på landjorda etter eiendomsmagnatens mange oppsiktsvekkende gode resultater i sommerens meningsmålinger.

Trump fikk da også en rekke politiske blåveiser underveis, men ikke fra debattkonkurrentene. Megyn Kelly og de to andre moderatorene fra Fox News, Chris Wallace og Bret Baier, sto for fulltrefferne. Spesielt Kelly imponerte mer enn samtlige kandidater.

Trumps kvinnesyn

Mens mange regnet med at republikanskvennlige Fox skulle gi politikerne en god valgkampstart med godt tilrettelagte smashmuligheter, varter Fox-journalistene opp med knallharde og gode spørsmål.

Donald Trump var nok den dette gikk hardest utover.

Eric Deggans i NPR mener at debattens beste spørsmål gikk til nettopp Trump: «Når ble du egentlig republikaner?». Trump har tidligere vært en registrert demokrat.

Et av de mest minneverdige øyeblikkene kom da Kelly spurte ut Donald Trump om hans kvinnesyn. Se selv:


Redaktør Are Tågvold Flaten hos AmerikanskPolitikk.no var til stede i Cleveland og fulgte debatten fra kloss hold. Han er enig i at Fox News var den største vinneren.

- De leverte et veldig bra gjennomført arrangement og en god debatt. De løste også problemet med 17 kandidater og to forskjellige debatter på samme dag, på en bra måte, sier Tågvold Flaten til Nettavisen.

- Jeg tror det var lurt at de fokuserte på Trump på den måten de gjorde, med harde, konkrete og kritiske spørsmål. Trumps spilleregler er at han ikke trenger å forholde seg til fakta og konkrete spørsmål. Når han får flere av de, blir det vanskeligere for ham å holde tempoet oppe. Jeg noterte for meg selv, idet han holdt på, at «Trump sprekker i sola». På sikt blir det fort sånn.

Trykk «liker» for å følge Nettavisens USA-korrespondent på Facebook:Dumt å gå etter Megyn Kelly

USA-kjenneren tror Trump gjorde en tabbe da han forsøkte å slå tilbake mot Megyn Kelly.

- Magyn Kelly er en veldig populær probramleder. Hun er en stjerne her i USA. Det er risikabelt å gå etter henne, mener Are Tågvold Flaten.

I samtale med journalister etter at TV-debatten var ferdig, sa Trump ifølge redaktøren for AmerikanskPolitikk.no at han følte at spørsmålene var urettferdige.

- Men dette var bare én debatt, den første. Det kommer mange flere, konstaterer Tågvold Flaten, som ellers trekker fram Marco Rubio og John Kasich som de største vinnerne under Fox-debatten.

- De skilte seg positivt ut. Ellers var det mange som gjorde det helt greit. Donald Trump fikk mer taletid og oppmerksomhet enn andre, men han fikk nok for mye taletid for sitt eget beste.

- Hva med Jeb Bush, som mange anser som den mest sannsynlige republikanske kandidaten i presidentvalget?

- Han gjorde ingen god debatt. Heller ikke en veldig dårlig debatt. Han sto rett ved siden av Trump på scenen. Han spiller et litt annet spill, «the long game». Han har mest penger på bok, han er fortsatt den som anses som den største favoritten, så han kom ikke noe svekket ut av denne debatten. Det er Trump som stjeler overskriftene og får de aller flest videoklippene, og det er helt greit for Bush.