Gå til sidens hovedinnhold

- Hun hadde rett til å drepe

ARENDAL (TV 2 Nettavisen): - Drap var eneste utvei for at 20-åringen skulle redde seg fra sin far, hevder advokat Alice Jervell.

Den kosovoalbanske familiefaren Bashkim Hasani (41) ble drept på Arendal sykehus i desember i fjor. Barna på 16, 18, 20 år og moren på 38 år er tiltalt for drapet.

Konsentrasjonsleir

Jervell betegnet hjemmet med seks barn som en moderne konsentrasjonsleir, hvor barna ble utsatt for tortur i farens diktatur.

- Hvordan skal man kunne utøve nødverge uten å drepe i en slik situasjon. Hvordan skal hun kunne overmanne ham? Det er ikke nok å sparke ham i leggen, prosederte Jervell i Nedenes tingrett torsdag.

Alice Jervell mener den 20 år gamle kvinnen ikke kan straffes etter farens ”ekstreme vold og råskap”.

Onsdag la aktor ned påstand om 10 års fengsel for den drapssiktede 20-åringen. Sammen med sin 15-år gamle bror stakk hun faren i hjel med kniv 11. desember i fjor. Moren og en annen søster er også tiltalt.

Ufattelig råhet

Jervell mener sin klient ikke hadde annet alternativ enn å drepe.

- Beskyttet han sitt avkom da han voldtok, truet, slo og spionerte dem. Nei, han var selve den livstruende faren. Han viste en menneskelig råhet som vi ikke kan fatte, sa Alice Jervell.

Etter endelig å ha brutt trusselen og fortalt sine omgivelser om farens seksuelle overgrep, mener Jervell hun opplevde det som sikkert at faren ville ta livet av henne.

- Vi må se hvilken trussel hun var utsatt for på grunn av farens ondskap. Han ble ansett som gal. Hun overdriver ikke om overgrepene. Det er vår fatteevne som ikke strekker til. Vi fatter ikke at han var så gal som han faktisk var, sa Jervell til Nedenes tingrett torsdag morgen.

Krever straff

Aktor sa onsdag at de fire tiltalte er å dømme, selv om barna handlet i berettiget harme, og dermed skal få redusert straff.

Jervell og de andre forsvarerne har hele tiden hevdet at moren og barna – i den grad de kan anses å ha deltatt i drapet - handlet i nødverge.

- Sakkyndig psykiater Berthold Grünfeld har sagt at drap for henne ble ansett som eneste realistiske utvei. Nødverge blir her: Nød = trusler, og verge= realistiske utvei, slik hun opplevde situasjonen.

Psykopat

- Aktor sa hun hadde rett til nødverge under overgrepene. Skal man ha mindre rett til å utøve nødverge mellom overgrepene, med trussel om drap hengende over seg? spurte Jervell retorisk.

Jervell mener faren brukte den åpne volden for å skjule de seksuelle overgrepene. Ingen turte gripe inn da faren skulle ha henne alene i stua om natten.

Alice Jervell betegnet drapsofferet som en psykopat.

Reklame

Vårens topp 11 sneakers til herre