Gå til sidens hovedinnhold

- Hun har lidd så mange tragedier

Ryktene vil ha det til at ektemannen ble kastet i et bur med sultne hunder.

(Nettavisen/NTB): Tirsdag denne uken markerte Nord-Korea at det er to år siden deres forrige leder Kim Jong-il døde. Sønnen Kim Jong-un, som overtok makten etter faren, deltok på markeringen sammen med sin kone.

Tanten Kim Kyong-hui glimret med sitt fravær.

Det er knapt en uke siden nyheten kom om at den mektige onkelen, Jang Song-thaek, var blitt arrestert og henrettet. Nå spekuleres det på hvorfor tanten ikke deltok på minnemarkeringen.

- Tanten er søsteren til faren, så det er hun som er familie, mens ektemannen er inngiftet. Det at hun ikke ble tatt, må være tegn på at enten er blod tykkere enn vann eller at hun tok avstand fra mannen og at han spekulerte på en maktovertakelse, sier leder ved Nordiske Institutt for Asiatiske studier ved Universitetet i København, Geir Helgesen, til Nettavisen.

Det er ingen hemmelighet at tanten og onkelen var i diktatorens innerste sirkel. Nå er imidlertid tantens framtid usikker.

- Tantens rolle som skyggebokser i Nord-Korea, er det litt for tidlig å si noe om. Det kan være mange årsaker til at hun ikke kom på dette arrangementet (minnemarkeringen til Kim Jong-il). Hun kan jo ha vært syk, og det kan ha vært en tilfeldighet, sier Helgesen.

- Kastet i et bur
Det er ikke kjent hvordan onkelen ble henrettet, men ryktene vil ha det til at han enten ble skutt eller kastet i et bur med sultne hunder, skriver The Korean Times.

En annen Sør-Korea-ekspert tror tanten ikke orket å delta på markeringen som følge av savnet av ektemannen, som hun var gift med i rundt 30 år.

- Selv om Kims ekteskap med Jang skrantet, så ville det ha vært et sjokk for den skrøpelige 67-åringen å miste ektemannen på en sånn forferdelig måte. Det er ikke sikkert hun klarer å svelge smerten, sier forsker ved Det nasjonale universitetet i Seoul, Jang Yong-seok, til The Korean Times.

- Mange tragedier
Jang Yong-seok sier at tanten har lidd store tap de siste årene. Først mistet hun sitt eneste barn i 2006. Datteren begikk selvmord i Paris da hun ble nektet å gifte seg med kjæresten sin.

Deretter mistet hun sin bror, Kim Jong-il, som hun var svært avhengig av.

- Hun har kanskje hatt et behagelig økonomisk liv, men hun har lidd mange tragedier, sier den sørkoreanske forskeren.

Det antas at hun og ektemannen hadde bodd hver for seg i flere år.

(Artikkelen fortsetter under bildet).

Maktkamp
Jang Song-thaek har lenge vært den nest mektigste personen i det nordkoreanske regimet. Helgesen utelukker ikke at han ble drept for å sende et signal til dem som eventuelt skulle ha samme overveielser.

- Det er ikke særlig sannsynlig at han ble arrestert og henrettet fordi han ikke klappet nok, slik det har stått i vestlig presse, sier Helgesen.

- Jeg tolker det som at det er en maktkamp hvor onkelen stakk halsen for langt fram, og ble fjernet temmelig definitivt. Det har sikkert skjedd i Nord-Korea tidligere som det har skjedd andre steder. Men vi har liksom ikke hørt så mye om det fordi de har vært så innelukket, sir Helgesen.

- Dette er veldig orientalsk og østasiatisk å ha en tradisjon for at «hvis du ikke er med, så er du imot». Sånn sett kan man si at George W. Bush var litt østasiatisk i utenrikspolitikken. Men andre steder i Østen bruker man ikke de samme bestialske metodene som i Nord-Korea, understreker Helgesen.

- Har ikke opphøyet seg selv
Den unge diktatoren Kim Jong-un har vært ved makten i snaut to år. Helgesen tror diktatoren har et reelt ønske om å innføre reformer i Nord-Korea.

- Propagandamessig har han stått fram som en person som ikke har opphøyet seg selv som faren og bestefaren. Og det er bilder av ham hvor han går sammen med kona og småsnakker. Han har lagt opp til at det er en ny stil i Nord-Korea med døren på gløtt til omverden, sier Helgesen.

(Artikkelen fortsetter under bildet).

Utrenskning
Henrettelsen av Jang er ifølge internasjonale analytikere et tydelig tegn på at Kim vil renske ut alle som han frykter går mot ham. Det har også skap frykt i både USA og Sør-Korea for at regimet i Pyongyang, som jo har atomvåpen, vil komme med nye provokasjoner.

Under den nåværende Kims ledelse har landet blant annet klart å sende en satellitt opp i bane rundt jorden, og i februar i år gjennomførte regimet sin tredje atomprøvesprengning.

Slettet titusenvis av artikler
Nord-Koreas offisielle nyhetsbyrå KCNA har slettet titusenvis av artikler fra arkivet på sine nettsider etter at diktator Kim Jong-uns onkel ble henrettet.

Ifølge den amerikanskbaserte overvåkingssiden NK News har 35.000 artikler forsvunnet fra KCNAs nettarkiv. Også 65.000 artikler på spansk, engelsk, kinesisk og japansk er nå borte, opplyser Frank Feinstein i NK News.

Også 20.000 artikler er fjernet fra Rodong Sinmun, partiavisen til det nordkoreanske kommunistpartiet.

Det er ikke klart om artiklene har blitt slettet permanent, men slettingen kommer mindre enn en uke etter at den tidligere så mektige onkelen til Kim, Jang Song-thaek, ble henrettet etter å ha blitt anklaget for å ha planlagt et kupp.

Det sørkoreanske nyhetsbyrået Yonhap har tidligere meldt at Jang ble redigert bort fra en dokumentarfilm som nylig ble sendt i reprise på nordkoreansk TV.

Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien gratis

Kommentarer til denne saken