- Jeg kan ikke begynne å beskrive hva hun måtte gjennomgå. Jeg klarer ikke å begripe hvordan hun klarte å være så positiv og ha en så utrolig holdning gjennom det hele, sier Dominic Moore til NHL.com.

Han forelsket seg i Katie Urbanic mens de to studerte på Harvard-universitet. Han var en talentfull ishockeyspiller, hun en talentfull fotballspiller. De to ble sammen, og hun ofret sin egen karriere for å flytte med Dominic fra den ene byen til den andre.

Livet som hockeyspiller kan være tøft, det også. Dominic Moore har spilt for ni forskjellige lag i National Hockey League, og mange av klubbskiftene har skjedd utenfor hans kontroll.

Katie brydde seg ikke. Hun ble med. Ikke bare ble hun med, hun fridde også til Dominic. Begge er glade i å spille Scrabble, og én dag sendte hun ham ut på bokstavjakt rundt omkring i huset. Han fant bokstavene W-I-L-L-Y-O-U-M-A-R-R-Y-M-E og svarte ja.

Sesongen 2011/12 startet han i Tampa Bay Lightning, før han ble tradet til San Jose Sharks. Han gikk fra et middels lag til et som hadde ambisjoner om å vinne sluttspillet, som i NHL kalles Stanley Cup.

Da Stanley Cup startet, var plutselig Dominic Moore ute av laget. Som Nettavisen har skrevet tidligere, skyldtes dette at Katie hadde blitt syk.

- Hun hadde et par dager hvor hun ikke følte seg bra, så hun gikk til en lege. Et par tester senere viste noe langt mer alvorlig enn bare magesmerter. Det er utrolig hvordan noe slikt kan komme helt ut av intet. Etter dette prøver du bare å gjøre så godt du kan. Av og til er det ikke så mye man kan gjøre, forteller Moore.

HTML EMBED

7. januar 2013 døde Katie av en sjelden form for leverkreft. Dominic sto over en hel sesong mens han tok vare på sin syke kone inntil hun sovnet inn.

- Hun kjempet for hvert sekund hun kunne få, forteller han.

- Dette var den laveste, vanskeligste tiden du kan se for deg, men også en veldig berikende tid for forholdet, for du går igjennom så ubeskrivelige ting. Så du kan i det minste være takknemlig for at dere gikk igjennom det sammen.

17 måneder etter at kona Katie døde, er Dominic Moore klar for Stanley Cup-finalen sammen med Mats Zuccarello og New York Rangers, laget som draftet ham tilbake i 2000. Ikke bare er han tilbake - Dominic scoret det målet som slo ut Montreal Canadiens og sikret finaleplassen.

- Det var så passende at det var akkurat sånn det skjedde, sier Dominics bror Steve Moore, som selv har spilt i NHL, til New York Daily News.

- Jeg forsøker å omfavne dagene og gjøre det beste ut av mulighetene. Jeg forsøker bare å gjøre henne stolt, sier selv.

Det gjør han på flere måter enn gjennom å oppnå sportslig suksess. Dominic har også startet stiftelsen The Katie Moore Foundation, som samler inn penger til forskning på sykdommen som tok livet hennes.

Første finale mellom Los Angeles Kings og New York Rangers spilles i California natt til torsdag. Kampen starter klokken 02.00, norsk tid.Alle finalene sendes på Viaplay.no.